Naslovna Srem Jačanje zadrugarstva za preporod sela

Jačanje zadrugarstva za preporod sela

PODELI
Foto Opstina Pecinci

U okviru projekta „500 zadruga u 500 sela“ u Palati Srbija u Beogradu, 25. novembra, ministar Milan Krkobabić zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije potpisao je 58 ugovora za dodelu bespovratnih sredstava sa predstavnicima opština i zemljoradničkih zadruga, među kojima i sa Opštinom Pećinci i Zemljoradničkom zadrugom „Šimanovci“.

Sredstva se dodeljuju u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2019. godini, a po rečima predsednika opštine Pećinci mr Željka Trbovića, izuzetno je značajno što se među tih 58 zadruga našla i jedna iz naše opštine.

„Iako je opština Pećinci već industrijski razvijena, poljoprivreda je, takođe, jedan od ključnih strateških pravaca razvoja naše opštine. Zbog toga je ulaganje u poljoprivredu izuzetno značajno, jer još uvek jedan deo stanovništva u našoj opštini živi od poljoprivredne proizvodnje. Zemljoradnička zadruga „Šimanovci“ je samo jedan primer kako se može unaprediti i razvijati poljoprivredna proizvodnja, te se nadam da će naredne godine više zadruga sa teritorije naše opštine aplicirati za sredstva, a lokalna samouprava će im, kao i do sada, pružiti punu podršku“ – istakao je predsednik Trbović.

Zemljoradnička zadruga „Šimanovci“ ostvarila je pravo na bespovratna sredstva u iznosu od oko 14,2 miliona dinara, a kako nam je rekao Saša Radivojević direktor Zadruge u pitanju su namenska sredstva koja će biti iskorišćena za nabavku dve silosne ćelije kapaciteta po 190 tona, vage od 60 tona, laboratorije za ispitivanje kvaliteta žitarica, kao i za nabavku ostale pripadajuće opreme.

„Naravno, izuzetno nam znače ova sredstva, prvenstveno, jer ćemo smanjiti gubitke koji su nastajali prilikom utovara i istovara. Do sada smo vršili prijem i otkup žitarica od kooperanata u podno skladište, tako da smo imali dosta štete prilikom transporta, što više neće biti slučaj kada se utovar i istovar bude vršio transporterima“ – rekao je Radivojević.

Ministar Krkobabić izjavio je da je država u poslednje tri godine uložila dosta u razvoj zadrugarstva, kao i da to predstavlja siguran obrazac napretka.

„U pitanju su i velika i mala sredstva. Velika, jer prvi put država na takav način ulaže u zadrugarstvo i nosioce poljoprivrednih gazdinstava, mala, ako uzmemo u obzir koliko je zaista potrebno ulagati. Očekujemo da u narednom periodu ovo bude ključna tema Srbije. Hoćemo i moramo da zaustavimo pražnjenje sela“ – izjavio je ministar Krkobabić, i dodao da je od 2017. godine bespovratnim sredstvima pomognut rad 152 zadruge i načinjen istorijski pomak u zadrugarstvu Srbije, kao i da, sa ovim projektom i projektima Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, njegov Kabinet aktivno radi na izgledima da sela u Srbiji spase pražnjenja i odumiranja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here