Naslovna Srem Pećinci Jahanje kao poseban vid terapije

Jahanje kao poseban vid terapije

PODELI

Korisnici usluga Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju iz Subotišta početkom meseca krenuli su na terapijskoj jahanje, koje organizuje Udruženje “Socio-ekologično” iz Deča kao nastavak prošlogodišnjeg projekta „Terapijsko jahanje kao podrška uključivanju osoba sa invaliditetom u svet sportsko-rekreativnih aktivnosti“, a oba je podržalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako nam je rekla Ružica Mrkalj predsednica Udruženja projekat terapijskog jahanja, kao specifičnog vida terapije uz pomoć konja, pokazao se kao veoma uspešan kod svih polaznika tokom realizacije prošlogodišnjeg projekta “Moj bogatiji život sa konjima”.

“Terapijsko jahanje namenjeno je prvenstveno deci i odraslima sa različitim telesnim, emocionalnim, kognitivnim i socijalnim problemima, tako da smo zahvaljujući pećinačkoj lokalnoj samoupravi prošle godine uključili i decu iz Subotišta, a evo nastavljamo da radimo sa njima i ove godine. Tokom prvog ciklusa naučili su kako da se ponašaju u prisustvu konja, da prevaziđu strah, zatim su naučili da jašu uz asistenta uz prevazilaženje raznih prepreka na terenu, ali i da samostalno jašu. Veoma mi je drago da je primećen napredak kod dece i da su nakon završenog prvog ciklusa sa nestrpljenjem iščekivali početak ponovnog druženja sa konjima, da nisu zaboravili šta su naučili i da možemo da nastavimo tamo gde smo stali i postignemo još bolje rezultate” – rekla je Mrkalj.

Jednom nedeljno korisnici usluga Dnevnog boravka u Subotištu odlaze na terapijsko jahanje u Konjički klub “Bojčin” u Progaru, u pratnji svojih vaspitača, a kako je dodala Mrkalj drugi ciklus će trajati tokom jesenjeg perioda a nastavlja se na proleće i trajaće do maja meseca.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here