Naslovna Ekonomija JAPANCI ULAŽU 400 MILIONA €: Tojo Tajers gradi pogone u Inđiji

JAPANCI ULAŽU 400 MILIONA €: Tojo Tajers gradi pogone u Inđiji

PODELI

U severoistočnoj industrijskoj zoni u Inđiji, na površini od 64 hektara građevinskog zemljišta, japanska kompanija za proizvodnju pneumatika “Tojo tajers”, započeće 15. decembra izgradnju svog prvog pogona.

Ovoj svečanosti, polaganju kamena temeljca, kako očekuju u lokalnoj samoupravi, treba da prisustvuje i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije. Posle tri godine pregovora, jedna od najvećih kompanija na svetu odlučila se da svoju prvu proizvodnju u Evropi započne u Srbiji i to baš u Inđiji, gde im je u planu da na godišnjem nivou proizvedu oko pet miliona guma premijum klase za tržište Evrope i Rusije.

– Kada jedna kompanija planira da uloži oko 400 miliona evra na području Inđije, ta investicija nije samo od velikog značaja za naš grad, već i za celu Srbiju. Ono što me posebno raduje, to je da će prosečna plata zaposlenih biti veća u odnosu na republički prosek – kaže za “Novosti” Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija, dodajući da će Japanci u narednom periodu izgraditi fabričke hale površine 300.000 kvadrata u osnovi, a do kraja 2023. godine uložiće 367 miliona evra u pogone i opremu.

Pneumatici za putnička vozila

“TOJO Tajers” osnovan je 1945. godine sa sedištem u Osaki i zapošljava oko 13.000 ljudi u firmama širom sveta. U Inđiji će, kako kažu u lokalnoj samoupravi, proizvoditi gume za putnička i laka teretna vozila.

Kako je najavio investitor, u prvoj fazi treba da se zaposli 537 radnika, a rok za izgradnju pogona je 17 meseci. Lokalna samouprava je obezbedila zemljište i infrastrukturu, a nakon dobijanja građevinske dozvole sve je spremno za izgradnju pogona, a trebalo je da radovi započnu još u aprilu, ali zbog virusa korona stalno su se pomerali.

– Najveći konkurenti Inđiji, za dolazak ovog investitora, bili su gradovi Košice u Slovačkoj i Gdanjsk u Poljskoj, ali ovo je naša velika pobeda, ipak smo mi uspeli da ih dovedemo – ne krije zadovoljstvo predsednik Gak.

Uz proizvodnu halu “Tojo Tajers” napraviće i test stazu za gume, koja će biti u okviru fabrike.

Foto: S.Kostić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here