Naslovna Srbija Japanski NIDEC “Made in Serbia” (VIDEO)

Japanski NIDEC “Made in Serbia” (VIDEO)

PODELI
Foto: Vojvodina uživo

NOVI SAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zvanično je otvorio fabrike japanske korporacije “NIDEC” u Novom Sadu. Svečano su otvorene simboličnim potpisivanjem kutija sa proizvodima, od strane predsednika Republike i japanskih predstavnika

Vučić je tom prilikom izjavio da je ovo veliki dan, kako za Novi Sad, tako i za Srbiju.

Ono što je posebno važno je da će motori proizvedeni u ovoj fabrici, nositi na sebi natpis “Made in Serbia”, odnosno proizvedeno u Srbiji.

“Za nas je ovo jako važno, jer ne samo što zapošljavamo veliki broj ljudi, ne samo što smo doveli ‘state of the art’ mašine, najbolje robote, ne samo to što će ovo da uveća BDP naše zemlje, već smo uspeli u još nečemu. Kada dovodite ovakve fabrike, to je zamajac za budućnost”, rekao je Vučić.

“Kada dovedete japanski Nidek, onda svi žele da dođu. Mi smo pregovore počeli 2020. godine, 2021. u potpunosti ušli u proces pregovaranja. I njihov predsednik je hvalio Srbiju u trenucima kada mnogi nisu hteli i smeli i beskrajno hvala Nideku na tome”, naveo je Vučić.

Vučić je naglasio i da je otvaranje fabrike Nidek od suštinske važnosti za Srbiju, jer kako je rekao “Japanci ne dolaze na mesec ili dva, već da ostanu”, i da će to podići standard i zaradu građana.

NIDEC je osnovan 1973. godine u gradu Kjoto, u Japanu, a danas je svetski lider u proizvodnji svih vrsta elektromotra sa najvećim udelom na svetskom tržištu malih vretenastih motora koji napajaju hard diskove.

Korporacija posluje u više od 40 zemalja, sa oko 340 kompanija u grupi i zapošljava više od 120.000 ljudi širom sveta. Nidec je u Srbiji osnovao preduzeće krajem januara 2021. godine, a 10. decembra prošle godine postavljen je kamen temeljac za novu fabriku, u kompleksu koji će imati ukupnu površinu oko 60.000 m2. Pogon u Novom Sadu ujedno će biti i najveći centar japanske kompanije u Evropi, u kome će se proizvoditi do 300.000 jedinica godišnje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here