Naslovna Srbija Javna rasprava za strateške dokumente u oblasti energetike

Javna rasprava za strateške dokumente u oblasti energetike

PODELI
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić/Ilustracija

Kako će izgledati energetski miks u narednim godinama i decenijama biće utvrđeno strateškim dokumentima koji će proći široku javnu raspravu jer se proces energetske tranzicije tiče svih građana i građanki i zahteva najširi konsenzus, saopšteno je danas iz kabineta potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike, Zorane Mihajlović.

Povodom različitih inicijativa koje se pominju u javnosti o sprovođenju stručnih rasprava u vezi sa dekarbonizacijom energetskog sektora u Srbiji, navodi se da je prošle godine stvoren temelj za taj proces usvajanjem novog zakonodavnog okvira u oblasti energetike, uključujući prvi poseban Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije.

Takođe, dodaje se da je na osnovu usvojenih zakona u međuvremenu usvojen i značajan broj podzakonskih akata.

Ističe se da je trenutno u toku izrada najvažnijih strateških dokumenata u oblasti energetike, integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Srbije za period do 2030. godine, sa projekcijama do 2050. godine i strategije razvoja energetike za period do 2040. godine, sa projekcijama do 2050. godine.

U okviru tih dokumenata se razmatraju i različiti scenariji energetske tranzicije i ciljevi u oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije (OIE) i smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da se u procesu izrade integrisanog nacionalnog plana razmatraju različiti scenariji razvoja energetskog sektora u okviru procesa energetske tranzicije koji, između ostalog, uključuju i scenarije sa nuklearnom energijom.

Kroz proces izrade strateških dokumenata analiziraće se kako da Srbija bude energetski bezbedna, navodi se i dodaje da će težište u procesu energetske tranzicije biti pre svega na korišćenju potencijala OIE i povećanju energetske efikasnosti.

“Svi scenariji biće stavljeni na javnu raspravu kako bi se čuli predlozi i sugestije svih, uključujući privredu, univerzitete, civilni sektor, građanke i građane”, dodaje se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here