Naslovna Srbija Jedan od najvećih praznika bivše SFRJ

Jedan od najvećih praznika bivše SFRJ

PODELI

Na ovaj dan u Drugom svetskom ratu udareni su temelji nove, socijalističke Jugoslavije.

29. novembar je gotovo šest decenija proslavljan kao državni praznik SFRJ, a zvanično je ukinut posle više od deset godina od raspada te zajednice, u novembru 2002 godine. Ovog datuma 1943. godine, održano je Drugo zasedanje AVNOJ-a u Jajcu, te je doneta odluka o federalnom ustrojstvu Jugoslavije, a kraljevskoj vladi tada je zabranjen povratak u zemlju.

AVNOJ kao vrhovno zakonodavno i izvršno državno telo, donelo je istorijske odluke o uređenju Jugoslavije. Izgrađeni su vrhovni državni organi nove Jugoslavije, pa je zbog toga taj datum zapisan kao dan stvaranja nove Jugoslavije.

Prema odlukama koje je doneo AVNOJ Jugoslavija je funkcionisala po demokratskom principu kao državna zajednica ravnopravnih naroda. Josip Broz Tito, generalni sekretar Komunističke partije Jugoslavije i vrhovni komandant Narodno-oslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije proglašen je za maršala Jugoslavije.

Od 1945. godine, 29. novembar se slavio kao dan Republike i jedan od najvećih praznika u nekadašnjoj SFRJ. Prema tadašnjem Zakonu o državnim praznicima proslavljao se dva neradna dana, uz svečane akademije u glavnim gradovima republika bivše države, nagradu AVNOJ-a, počasne plotune, crvene pionirske marame, i dodele ordenja.

Poslednji put ovaj praznik obeležen je u Srbiji 2001. godine, kada je Jugoslavija i formalno prestala da bude monarhija i postala republika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here