Naslovna Srem Sremska Mitrovica U Sremskoj Mitrovici prvi put dijagnostikovana Jakob-Krojcfeldova bolest

U Sremskoj Mitrovici prvi put dijagnostikovana Jakob-Krojcfeldova bolest

PODELI

Na Neuološkom odeljenju u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica otkriveno je izuzetno retko oboljenje sa kojima su se stručnjaci pojedinih neuroloških intituta susretalu u protekle dve decenije.

Radilo se o prvi put postavljenoj dijanozi Jakob-Krojcfeldove bolesti, koju je postavila primarijus doktor Ljiljana Stančetić Bačvanin, specijalista neurolog. Potvrda ove dijagnoze je kao i kod većine bolesti finalo-patohistološka.

U celom svetu ova bolest javlja se retko, a godišnja incidenta iznosi 1 slučaj na milion stanovnika. Prosečno bolest počinje početkom sedme decenije, ali se može u nekim formama javiti i znatno ranije – posle 20-te godine. Reč je o fatalnom neurodegerativnom oboljenju mozga koje pripada grupi prionskih bolesti.

Dijagnoza bolesti postavlja se teško, s obzirom na to da je karakteriše veliki broj simptoma, tipičnih za mnogo češće bolesti, kao što su Alćajmerova demencija i parkinsonizam. Ipak, u dijagnostikovanju oboljenja korisni alati su klinički pregled i ciljano traženje podataka o oboljenju u porodici, zatim izloženosti zaraženoj hrani, hirurškim instrumentima i dijagnostičkim procedurama, primanju transfuzije, transplantacije i slično. Za ovo je neophodna saradnja pacijenta i rodbine, koji neretko mogu da pruže vredne podatke.

Simptomi bolesti

Početni simptomi su: nesanica, depresija, zbunjenost, promene ponašanja, problemi sa pamćenjem, vidomi ravnotežom. Sa napredovanjem bolesti, sve je izraženija demencija i javljaju se mioklonusi (nagle, kratke, neritmične, neusklađene i brze kontrakcije delova ili čitavih mišića i mišićnih grupa). Kasnije manifestacije mogu uključivati nevoljne pokrete, halucinacije, gubitak koordinacije, izmenjeno stanje svesti, komu i slično. Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike, kliničkog pregleda, elektroencefalografije, nuklearne magnetne rezonance, komjuterizovane tomografije i biopsije. Ne postoji poseban vid lečenja, odnosno terapija.

Za otkrivanje ove zaista retke bolesti, a to je upravo pokazala i doktorka Ljiljana Stančetić Bačvanin, potreban je korektan, maksimalno profesionalan pristup lekara koji iz etičkih i profesionalnih razloga treba da učine sve što je u njihovoj moći da definišu dijagnozu i ovako retkih bolesti. Preduslov su pre svega stručnost, ideja, obnavljanje naučnog znanja i stalna informisanost u novinama u specifičnim oblastima medicine iz validne stručne literature.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here