Naslovna Politika Jedinstvene radne dozvole za zemlje Otvorenog Balkana verovatno od 1. januara

Jedinstvene radne dozvole za zemlje Otvorenog Balkana verovatno od 1. januara

PODELI
Foto: Beta

TIRANA – Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je jutros da će sporazum o jedinstvenim radnim dozvolama među zemljama u okviru inicijative Otvoreni Balkan verovatno početi da se primenjuje od 1. januara iduće godine i da je ostalo da se završe samo neka tehnička pitanja.

On je za RTS iz Tirane rekao da će zato danas biti donete odluke oko uvezivanja elektronskih i drugih sistema.

Na pitanje šta je urađeno i koliko je promenjeno od prethodnog sastanka Otvorenog Balkana u Beogradu u novembru, Vučić je rekao da se mnogo promenilo i da su svi timovi donosili odluke brzo i efikasno.

Mi smo sinoć razgovarali i sa gospodinom (Dimitrom) Kovačevskim koji je predviđen za novog premijera Severne Makedonije, i on je posvećen u potpunosti otvorenom Balkanu i nastavićemo to da radimo. Sa mnogo vere i energije ovo radimo, jer znamo da ćemo tako da olakšamo našim građanima, preneo je Tanjug.

Vučić je rekao da su sinoć razgovarali i sa nekim albanskim biznismenima koji hoće da ulažu novac u Srbiju i da otvaraju riblje restorane po Srbiji.

Veoma su ljudi srećni što u tome mogu da učestvuju, rekao je Vučić i naveo da je veliki broj i srpskih biznismena zainteresovan za albansko tržište i za ulaganje.

Ponosan sam što mogu da im pomognem, a voleo bih da nam se pridruže svi ostali. Za nas bi bilo strašno važno da to bude BiH, naravno i za Crnu Goru i prištinski deo. Posebno za BiH jer ćemo danas razgovarati kako kroz elektronsko uvezivanje da se ostvare popusti za građane Otvorenog Balkana. Ako za građane iz Skoplja imate popust, kako je moguće da nemate za građane BiH, upitao je Vučić.

Na pitanje da je Otvoreni Balkana otvoren i za Sarajevo, Podgoricu i Prištinu kakav je smisao ako od njih nema odgovora, Vučić je rekao da je to njihov izbor.

Naše je uvek da pozivamo, ali mi se ne zaustavljamo i nismo nezadovoljni sobom. Toliko verujemo u ovo što radimo i znamo da će doneti toliko dobroga građanima i Severne Makedonije i Albanije i Srbije, sa tolikom energije i uverenja to radimo, da je moje pitanje kako će neko u BiH ili Crnoj Gori da objasni zašto njihovi građani plaćaju nešto skuplje nego građani iz Velesa, Valone ili Srbije. Oni su mislili da je to neka politička igra, a sada kada budemo imali koristi i benefita, to će biti drugačije, rekao je Vučić i dodao da se mora razgovarati i o uvezivanju energetskih kapaciteta, jer smo suviše mali.

O paljenju srpske zastave: Albanska država reagovala promptno i odgovorno

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je danas, povodom pokušaja paljenja srpske zastave u Tirani, da je uvek nedopustivo skrnaviti tuđe simbole ali da je albanska država reagovala promptno, ozbiljno i odgovorno.

Vučić je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) iz Tirane, gde se nalazi na samitu inicijative Otvoreni Balkan, ocenio da mora da se gleda u budućnost i racionalno posmatra i da se razume da se Albanci ljute, jer se pale njihove zastave u Srbiji kada dođe njihov premijer Edi Rama u posetu.

* To je uvek slično u pojedinim državama, ali naravno da je nedopustivo da skrnavite tuđe simbole i mislim da je albanska država reagovala promptno, ozbiljno i odgovorno kao i sam premijer Rama, rekao je Vučić, prenela je Beta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here