Naslovna Dogadjaj Jedna učiteljica podseća: Ima đaka i u Mačvi i Sremu koji nemaju...

Jedna učiteljica podseća: Ima đaka i u Mačvi i Sremu koji nemaju ni struju, ni vodu, ni internet

PODELI
Foto: rtv

MAČVANSKA MITROVICA – Onlajn nastava na daljinu, e-dnevnik, gugl učionica, vajber grupa – sve je to za mnoge školarce i nastavnike svakodnevnica, ali ne za one učenike koji nemaju struju, televizor, mobilni telefon.

Od kako su raspuštene škole usled pandemije korona virusa, učiteljica iz Mačvanske Mitrovice Slađana Nikolić obilazi socijalno ugrožene porodice i decu koja ne mogu da prate nastavu na daljinu.

“Obilazim mališane i podučavam decu čije domovi nemaju ni struju, pa čak ni vodu, kako u ovom delu Mačvanske Mitrovice, tako i u Sremskoj Mitrovici. Već 16. marta kada je na osnovu odluke Vlade Srbije privremeno obustavljen nastavni rad u osnovnim školama, nazvala sam direktore osmoletki ‘Dobrosav Radosavljević – Narod’ i ‘Boško Palkovljević Pinki” i pitala koje su to sve porodice kojima je pomoć učitelja neophodna. A onda sam krenula po kućama i od tada se nisam zaustavila”, istakla je učiteljica romskog jezika.

Dodala je da je osnovcima držala časove i iz drugih predmeta u dogovoru sa direktorima.

“Bazirala sam se najviše na srpski i matematiku, jer im je to najviše potrebno, pogotovo prvačićima, kako ne bi zaboravili da računaju i pišu”, istakla je učiteljica Slađana Nikolić.

Da su ti osnovci prekinuli nastavu potpuno, usled nemogućnosti da je prate, to bi bilo pogubno, navodi Nikolić, jer deca umeju i za nekoliko dana prekida nastave da zaborave ono najvažnije.

“Mogu i da izgube volju, jer druga deca rade već uveliko nešto što oni ne znaju. Onda bude i ismejavanja, pa se i postide da nastave dalje sa školovanjem i zato je dosta na učitelju da ih motiviše i da bude uz njih”, dodaje ona.

U Mačvanskoj Mitrovici ima oko 100 dece romske populacije, a od toga njih oko 30 dece ima osnovne uslove za život, dok u Sremskoj Mitrovici ima oko 30 dece i obuhvata i decu u Laćarku jednom od najvećih sela u Srbiji.

Na pitanje novinara, kako je sve postizala sa obzirom da gradski prevoz nije radio, učiteljica kaže da se dobro organizovala.

Govori da joj to sve nije bilo naporno jer je želela da deca ne kasne u nastavi sa drugim vršnjacima i da ne zaborave da čitaju i da pišu.

“Bio mi je cilj da pomognem deci i nisam razmišljala da li će to po mene biti nešto opasno. Nisam remetila policijski čas”, rekla je Tanjugu Nikolić.

U domu porodice Nikolić, Slađanu smo zatekli kako vežba srpski jezik sa Davidom, dečakom koji ide u drugi razred osmoletke “Dobrosav Radosavljević – Narod”, a za koga učiteljica ima samo reči hvale.

“David je izuzetno dete, ali zahvaljujući majci Biljani Đorđević koja se toliko trudi da ga izvede na pravi put. Velika je sreća što je ona disciplinovana i vežba sa njim puno. David školu shvata veoma ozbiljno i vrlo su pedantna porodica, bez obzira što žive u ovakvim uslovima bez struje i vode”, istakla je učiteljica.

Kako kaže, zna se kako prolaze deca romske populacije, ali i oni siromašni, roditelji neobrazovani, teški uslovi za život, ali uz njenu pomoć i pomoć učiteljice Slađane Šarić, uz pažnju i ta deca mogu da se izvedu na pravi put.

“Veoma loši uslovi za rad i za život. Nemaju vodu, nemaju struju, ali imaju volju i to je najvažnije”, dodaje ona.

Tokom svoje karijere ispratila je decu od prvog razreda, pa sve do fakultetske diplome.

“Nebrojeno ih imam koji su završili i fakultete, a neki su umeli i bosi da mi dođu u učionicu. Nekada je bilo samo osnovnu školu da završe, a sada se srednja podrazumeva”, kaže učiteljica Slađana Nikolić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here