Naslovna Magazin Auto Jednostavnije plaćanje poreza prilikom prodaje auta

Jednostavnije plaćanje poreza prilikom prodaje auta

Foto:istock

Predloženim izmenama Zakona o porezu na imovinu i prenos apsolutnih prava, koje je Vlada juče usvojila, pojednostaviće se procedura plaćanja poreza prilikom prodaje vozila.

Kako se navodi u obrazloženju Vlade, ovim rešenjem će se porez na taj prenos utvrđivati samooporezivanjem, što će svesti na minimum vreme neophodno za ispunjenje tih obaveza, kao i za promenu saobraćajne dozvole.

„Propisani su i jasni kriterijumi na osnovu kojih obveznici mogu da utvrde tačnu visinu poreza pre zaključenja ugovora o prenosu prava svojine na vozilu“.

Od 1. januara biće smanjen porez na upotrebu vozila stara od 5 do 20 godina zapremine motora preko 2000 kubika. Odluka koja treba da bude usvojena na sednici Vlade Srbije u četvrtak, donosi smanjenje troškova registracije za starije automobile veće kubikaže. Kako saznajemo, troškovi registracije motornih vozila od 5 do 8 godina starosti biće umanjeni za 25 odsto, umesto dosadašnjih 15 odsto. Što se tiče vozila od 8 do 10 godina starosti, troškovi će biti umanjeni za 40 odsto, u odnosu na dosadašnjih 25 procenata, dok će za vozila od 10 do 20 godina starosti porez na upotrebu biti smanjen za 65 procenata u odnosu na dosadašnjih 40.

IZVORozon.rs
Prethodna vestObaveštenje o planskom isklјučenju struje u Donjem Tovarniku
Sledeća vestRaspisan javni poziv za subvencije turističkim agencijama

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here