Naslovna Dogadjaj Jelka u Inđiji OKIĆENA JE PLASTIČNIM KESAMA i za to postoji dobar...

Jelka u Inđiji OKIĆENA JE PLASTIČNIM KESAMA i za to postoji dobar razlog

PODELI
Foto: blic

Divlje deponije, reke pune smeća, a najviše od svega zagađen vazduh širom Srbije, podstakao je aktiviste iz dva grada da se udruže i naprave svojevrsnu “instalaciju”. Naime, članovi Niške urbane gerile i mladići i devojke iz Inđijative “okitili” su jelku u centru Inđije – plastičnim kesama.

Performans je zapravo bio ideja gostiju iz Niša, a Inđijativa ga je podržala.

– Niška urbana gerila je osmislila akciju kojom će da kritikuju građane koji bacaju smeće po ulici, kao i gradsku upravu što nedovoljno vodi računa o tome da Niš bude čist. Deo cilja Inđijative se poklapa sa ciljem aktivista iz Ništa, a to je da smo mi građani ti koji prljaju ulice i stvaraju divlje deponije. Sa druge strane, naša opština je jedna od najčistijih, te je drugi cilj naše akcije da skrenemo pažnju na problem sa plastičnim kesama i divljim deponijama – rekao nam je aktivista Inšijative, Strahinja Jovanović.

Žitelji Inđije, prema njegovim rečima, pozitivno su reagovali dok su posmatrali aktiviste kako “ukrašavaju” jelku, a mnogi od njih su prilazili da pitaju o čemu se radi.

– Većina njih je saglasna sa nama da je najveći problem u nama samima. Ovde ne postoji svest građana. Mi radimo na tome da to promenimo, i da ne budemo u situaciju da na ovaj način skrećemo pažnju na te probleme – kaže Jovanović.

– Sve to radimo u okviru kampanje “Prodiši” koja za cilj ima podizanje kvalieta vazduha u Inđiji. Pre nekoliko dana sadili smo sadnice na lokalnom terenu, a pre dva meseca podelili smo 200 ekoloških cegera, kako bi građani izbacili i z upotrebe plastične kese – zaključuje naš sagovornik.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here