Naslovna Sport Jeste li svesni koliko je sport dobar za vas?!

Jeste li svesni koliko je sport dobar za vas?!

PODELI
Foto nsuzivo

Važan je za razvoj i zdravlje vašeg tela i psihe, ali znate li njegovu moć kada su u pitanju deca i mladi?

Fizički napor u pozitivnom smislu utiče na koncentraciju kod dece i mladih što se često odražava i na njihovim ocenama u školi i na fakultetu. Deca koja redovno odlaze na treninge brzo se nauče disciplini, te kvalitetnom raspoređivanju sopstvenog vremena.

“Poseban napredak ostvaruju srednjoškolci koji se trude biti što bolji u školi i imati što bolje ocene kako bi mogli prisustvovati svim treninzima i utakmicama”, rekla je za Sportski savez Vojvodine Gordana koja podstiče kako mlade tako i one nešto starije da se prihvate nekog sporta.

Osim fizičkih koristi sport ispunjava i naše psihološke potrebe.

“Bavljenje sportom može omogućiti zadovoljavanje mnogih psiholoških potreba, naravno ukoliko prevladava pozitivna klima u sportskom okruženju. Uz opšte poznati pozitivan učinak na zdravlje, sport kroz jasno definisana pravila takođe može podsticati razvoj discipline kod deteta”, rekao je za Sportski savez Vojvodine Boris Balent, sportski psiholog .

Sport nas uči još nečemu što će nam kasnije u životu biti od velike važnosti – kako raditi u timu. “Kroz sport se decu mogu jako lijepo učiti kako sarađivati sa drugima radi postizanja zajedničkog cilja”, dodaje profesor Balent.

U kasnijim godinama sport nam služi kao svojevrsni izduvni ventil i kao medij ispunjenja sopstvenih interesa.

“U kasnijoj dobi sport, uz ostale već navedene razloge, takođe predstavlja mogućnost da se pojedinac posvetiti sebi i onome što voli usprkos brojnim svakodnevnim obavezama i stresu. Takođe u često užurbanom načinu života sportska aktivnost postaje organizovana mogućnost za privremeni beg od svakodnevnih problema, druženje i zabavu”, kaže profesor Balent i podseća nas na mnoga istraživanja koja povezuju vežbanje s lučenjem endorfina ili hormona sreće u našem mozgu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here