Naslovna Dogadjaj JKP INFORMATIKA: Hakerski napad na bitne servere stigao iz inostranstva

JKP INFORMATIKA: Hakerski napad na bitne servere stigao iz inostranstva

Foto: nsuzivo

Ozbiljan i profesionalan hakerski napad na informacioni sistem JKP “Informatika” Novi Sad, desio se u nedelju 1. marta i pored najsavremenije hardverske i softverske zaštite kompletne infrastrukture.

Nadležne službe preduzeća dijagnostifikovale su ga istog dana i od tog trenutka rade na otklanjanu virusa. Reč je o novom tipu “ransomware” virusa koji napada antivirusnu zaštitiu i “backup” sisteme i na taj način zaključava fajlove i čini ih nedostupnim.

Ovakvi napadi nisu lokalnog karaktera već su dijagnostifikovani širom sveta, a veoma teško ih je sprečiti i ukloniti nakon aktiviranja virusa.
Obavštene su nadležne službe Odeljenja za visoko tehnološki kriminal MUP-a Srbije, Bezbednosno-informativna agencija i Tužilaštvo za visoko tehnološki kriminal, a na otklanjanju virusa rade i eksterne IT kompanije i stručnjaci.

Dok traje istraga ne možemo odavati više detalja, ali će građani biti obaveštavani o svakom napretku istrage. Ne treba da postoji bojazan od zloupotrebe ličnih podataka građana jer njihovo čitanje i korišćenje nije ni na koji način ugroženo ovim napadom jer se baze podataka čuvaju na drugoj platformi.

U međuvremenu, građani račune objedinjene naplate mogu uplaćivati na šalterima pošte, banaka i ostalih platnih insitucija, dok se na šalterima informatike ne omogući plaćanje.

IZVORnsuzivo
Prethodna vestJavni poziv za realizaciju programa stručne prakse
Sledeća vestOsmaci bi u medicinske i IT škole

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here