Naslovna Dogadjaj Jubilej Vizitorskog centra Carske palate i Plaketa Grada prof. dr Majklu Verneru

Jubilej Vizitorskog centra Carske palate i Plaketa Grada prof. dr Majklu Verneru

PODELI
Foto: sirmiuminfo

Sremska Mitrovica – Svečanost povodom obeležavanja deset godina od otvaranja Vizitorskog centra Carska palata Sirmijuma i uručenja Plakete Grada prof. dr Majklu Verneru za doprinos u istraživanju, prezentaciji i promociji antičkog nasleđa Sirmijuma i kulturne baštine Sremske Mitrovice održana je danas.

Prof. dr Majkl Verner, profesor na Državnom univerzitetu Nјujorka u Olbeniju (SAD) više od 30 godina bavi se istraživanjem arheoloških iskopavanja na Severnom Balkanu i u Americi i promoviše antičko nasleđe Sirmijuma.

Majkl Verner se zahvalio na najvišem gradskom priznanju i rekao da ono za njega ima poseban značaj: „Za mene lično je čast da primim Plaketu od Grada Sremske Mitrovice kao značajnu potvrdu mog rada i ona je veoma značajna u mojoj profesionalnoj karijeri. Grad Sremsku Mitrovicu posetio sam daleke 1969. godine sa grupom arheologa iz SAD i domaćih, kada smo radili na arheološkim iskopavanjima Carske palate i obližnjeg hipodroma-cirkusa. Tada, kada je počela američko-srpska saradnja bio sam na postdiplomskim studijama.”

Plaketu Grada uručio je gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader. Ovo priznanje dodeljuje se pravnim licima i građanima koji su se posebno istakli svojom delatnošću na humanitarnom, kulturnom i drugom planu.

Kako je istakao gradonačelnik Sanader: „Antičko nasleđe Sirmijuma poketač je razvoja turizma i jedan od glavnih brendova u promociji Grada. Carska palata, Arheološko nalazište „Glac” i druge rimske iskopine veoma su važni u očuvanju kulturnog nasleđa Grada. Velika dosadašnja podrška prof. Vernera kako ovde, tako i u inostranstvu u promovisanju našeg brenda, našeg Sirmijuma je velika, ogromna. Ova Plaketa je samo mali znak pažnje u odnosu na ono što je on učinio za Sremsku Mitrovicu.”

Današnjoj svečanosti prisustvovao je i ministar Branislav Nedimović koji je u vreme otvaranja Carske palate bio gradonačelnik.

Prisutnim gostima dobrodošlicu je poželo Ljubiša Šulaja direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica i rekao nešto više o Vizitorskom centru.

„Vizitorski centar Carska palata Sirmijuma veoma je značajan ne samo za naš grad, već i za čitavu Srbiju. Pored same Carske palate, značajno je konzerviranje mozaika za šta je posebno formirana konzervatorska radionica, a za čiju izradu je zaslužan i Majkl Verner. Ovaj posao smo počeli zahvaljujući angažovanju prof. Vernera i ljudi iz Ambasade SAD koji su prepoznali značaj konzervacije prvog i najvrednijeg mozaika na ovim prostorima, a to je mozaik Merkura koji možete da vidite u ovim prostorijama. Posle je sve kao reka počelo da teče, uključilo se i Ministarstvo kulture,” rekao je Šulaja.

Carska palata, deo je kompleksa koji je činio čak četvrtinu antičkog grada Sirmijuma. Posetiocima su vidljive privatne odaje, u kojima su otkrivene i instalacije za podno grejanje.

Nakon svečanosti, prisutni su na lokalitetu mogli da pogledaju izložbu izuzetno vrednih arheoloških nalaza iz Muzeja Srema.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here