Naslovna Dogadjaj Kad se šahovska partija igra timski

Kad se šahovska partija igra timski

PODELI
Foto: dnevnik

SREMSKA MITROVICA: Društvene igre, druženje, kao i vreme provedeno u kreativnom radu doprinosi inkluziji osoba sa invaliditetom, ali im pruža i priliku da pokažu svestranost njihovih ličnosti i interesovanja.

Polazeći od toga, u Dnevnom centru za osobe sa invaliditetom „Sveta Anastazija” u Sremskoj Mitrovici priredili su i održali časove šaha za osobe sa psihičkim i fizičkim invaliditetom.

Korisnici centra su različitog uzrasta sa različitim stepenom invaliditeta, ali i raznih interesovanja. Neki sviraju harmoniku, drugi prave rukotvorine ili šešire, kao na primer Ljiljana koja uživa u modi.

  • Pravim šešire dugo, a sada nove ideje dobijam i putem „Jutjub” kanala- kaže Ljiljana, čija će prva izložba biti organizovaan krajem godine u Sremskoj Mitrovici.

Milenko svira harmoniku i to najradije u sobi, gde korisnici mogu da se izdvoje, sviraju ili slušaju radio.

Na časovima šaha korisnici su mogli da nauče osnovna pravila, kako se kreće top, koja figura čuva kralja, što su i neka od pitanja koja su postavili korisnici Dnevnog centra, pre nego što je započela prva partija. Šah jeste individualni sport, ali se u Dnevnom centru sve partije igraju timski.

Koordinatorka „Svete Anastazije” Kristina Dragišić kaže da je svrha postojanja i rada centra da se pruži podrška osobama sa invaliditetom, kao i da se ostvari njihova uključenost u društvo.

  • Radimo i na edukativnom planu kako bi se skinula stigma sa invaliditeta i podržao razvoj drugih znanja i veština- ističe Kristina Dragišić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here