Naslovna Srem Kada sazri čuveni rod iz Erdevika, nema sremske kuće bez kulena

Kada sazri čuveni rod iz Erdevika, nema sremske kuće bez kulena

PODELI
Foto: rtv

Ulaganja u bolje uslove života stanovnicima u manjim sredinama, put su opstanka ali i razvoja sela. Sremska imaju sve prirodne resurse i dobru volju meštana. Koliki je značaj uloženog državnog novca u Bešenovu i kakav je kvalitet – kulena – sremskog brenda, uverila se i premijerka Ana Brnabić.

Sa nova tri kilometra puta sa pobrđa Fruške gore do Sremske Mitrovice sada stižu za 14 minuta. Asfalt širok više od šest metara dovoljan da se poljoprivredne mašine mimoiđu, a kada bi nov drum imali i do jezera Beli kamen, meštani tvrde, i brojni turisti bi brže dolazili u Bešenovo.

“Tu maltene, ne mogu da se obiđu dva bicikla a kamoli dva auta, put je uzan nasipaju rizlu stalno, dok kiša padne tu su rupe”, navodi Dragan Mitrović iz Bešenova.

Nadaju se i obnovi seoskog doma, pa da se podiče kao sa pre nekoliko godina izgrađenom mesnom kancelarijom i ambulantom.

U selu sa više od 700 stanovnika, 80 odsto je vakcinisano.

“Skoro svi su vakcinisani, samo poneki nije koji je preležao koronu”, tvrdi Pera Nikšić.

U Bešenovu se nadaju dobrom prinosu pšenice i voća a u Erdeviku kažu njihov rod – čuveni kulen već je sazreo. Među 140 proizvođača na tradicionalnoj gastronomskoj manifestaciji, nagrada za apsolutne pobednike je više od titule i prestiža.

Nema kuće u šidskoj opštini bez kulena, a svih 30 tona što naprave, kažu Sremci se i proda i pojede.

“Taj kulen nema samo tu, on se plasira i po Evropi i celoj Americi”, tvrdi apsolutni pobednik za kulen u uzanom omotaču Milan Kabić iz Šida.

Recept za dobar kulen je kvalitetno meso od domaćih svinja koje hrane domaćim žitaricama.

“Znanje, vrhunsko meso, vrhunsko sušenje i čekanje, 180 dana da bi fermetisala”, objašnjava apsolutni pobednik za kulen u prirodnom omotaču Dragan Slavkić iz Martinaca.

Mora da odzimi, da ga mraz uhvati, promaja osuši i čuva na hladnom. Uz to obavezna je ljuta sušena paprika i dobra raspodela posla.

“Muški kod nas samo pune kulen, a žene rade sve drugo, mi mešamo, mi začinjavamo, pripremamo sve čak i svinje hranimo a muški su tu da napune i okače”, tvrdi Tatjana Radeljević iz Šida.

A da domaćinstva budu još uspešnija, biće i novih investicija, najavljuje premijerka.

“Znam da je u mnogim mestima još problem vodosnabevanje i to je nešto na čemu ćemo raditi u narednom periodu”, obećala je premijerka Brnabić.

A ono na čemu se već uveliko radi, kažu Sremci su nove tone mesnih prerađevina, jer je kuleni po ceni od 2.500 za kilogram, već otišao iz Erdevika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here