Naslovna Magazin Zdravlje Kada se Pavle (5) probudio jedva je pomerao desnu stranu tela, operacija...

Kada se Pavle (5) probudio jedva je pomerao desnu stranu tela, operacija mu je pomogla, ali da bi nastavio borbu treba mu vaša pomoć

PODELI
Foto: vecernje novosti

Bolesnom dečaku iz Sremske Mitrovice potrebna sredstva za nastavak drugog ciklusa onkološke terapije na klinici u Turskoj. Petogodišnjaku novac neophodan za hemoterapiju

Malenom Pavlu Moru (5) iz Sremske Mitrovice pre godinu i po otkriven je zloćudni tumor na mozgu. Tada je počela i borba njegovih roditelja Marijana i Aleksandre da se njihov sin izleči. Posle operacije u Beogradu, gde je dečaku odstranjen deo tumora, Pavle je letos započeo onkološko lečenje u Turskoj. Da bi se ono nastavilo nedostaje 105.000 evra, koliko košta hemoterapija.

Pavle je drugo od troje dece u porodici Moro. Rođen je zdrav i niko nije mogao ni da nasluti da će se nad njegovim detinjstvom nadviti podmukla bolest.

– Samo se jednog jutra probudio sa otežanim pokretima cele desne strane tela – priča za “Novosti” majka Aleksandra. – Lekari su tada ustanovili da je tumor toliko veliki da je počeo da pritiska nerve leve strane mozga. Potom je usledila prva operacija, pa druga u Beogradu, ali zbog nezgodnog mesta gde se tumor nalazi nije bilo moguće celog ga odstraniti.

Po preporuci lekara, dečak je letos započeo hemoterapiju u Turskoj, ali porodica nije ni slutila da će se susresti sa novim problemom.

– Usled lečenja tamo situacija se zakomplikovala – govori Aleksandra. – Pavle je najpre nekoliko dana bio na intenzivnoj nezi, a potom su ga zadržali mesec dana u bolnici. Tada mu je dijagnostikovana aplastična anemija za koju je potrebna transplantacija kostne srži. Novcem koji smo dotad sakupili, platili smo bolničko lečenje. Inače, bolnički dan košta 750 evra i tek kada smo sve izmirili, mogli smo da se vratimo u Srbiju.

Dečak već tri meseca ne prima nikakvu terapiju, a prema rečima njegove majke, trenutno pije samo antibotike i po potrebi, jednom nedeljno, prima krv.

– On mora da nastavi sa drugom turom hemoterapije što pre, ali sami nismo u mogućnosti da sakupimo toliki novac. Svaka pomoć nam je dobro došla, da se naš Pavle ponovo smeje i igra sa vršnjacima – kaže Aleksandra dok na njeno pitanje: “Šta smo mi?” dečak odgovara: “Tim koji može sve i koji se sve dogovara”.

POMOĆ

ONI koji žele da pomognu lečenje malog Pavla Mora, doprinos mogu da daju slanjem SMS poruke na broj 3030, u koju se upisuje 667 ili uplatom na račune Fondacije “Budi human”. Broj dinarskog računa je 160-547452-27, a deviznog EUR: 00-540-0002920.6, IBAN:RS35160005400002920670, SWIFT/BIC: DBDBRSBG.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here