Naslovna Ekonomija Kafići i restorani ODLAZE U ISTORIJU? Ko će da sedi u staklenom...

Kafići i restorani ODLAZE U ISTORIJU? Ko će da sedi u staklenom kavezu?

PODELI

Nakon što prođe epidemija korona virusa, restorani i kafići bi trebalo da rade u potpuno drugačijim uslovima nego pre.

U Hrvatskoj su zdravstveni zvaničnici već izdali neka uputstva o tome, koja nimalo ne obećavaju.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak tako je spomenuo kafiće u kojima ljudi neće moći da sede jedni do drugih.

“Na primer ako je dosad bio sto za 4 osobe, za njim će sad moći da sedi jedna do dve osobe, a moraće i da se dezinfikuje sve nakon odlaska gosta“, kazao je Capak, piše Index.hr.

“Ako se pod hitno ne krene raditi, u brzom roku doći će 1. jun i država će reći da više nema subvencija. Tada će propasti 80 posto ugostiteljskih objekata, a to je lančana reakcija jer će propasti i dobavljači”, rekao je Medak za Index.

Smatra da Ministarstvo turizma ne radi ništa za ugostitelje.

“Ako se budu uvele mere da mora biti određen razmak stolova, to će automatski smanjiti broj istih te tako prepoloviti prihode. Isto tako ako budemo morali stavljati pregrade od pleksiglasa, to poteže niz problema od toga da je pitanje odakle će ugostitelji kupovati pleksiglas jer Hrvatska nema fabriku za izradu istih, najbliže su fabrike u Italiji i Španiji, a oni će to ostaviti za sebe. Zatim tu je i problem ko će od gostiju hteti da sedi tako zagrađen. I još jedna stvar je koji će ugostitelj moći da priušti te pregrade i sve ostale mere”, rekao je Medak.

“Jedan objekt npr. 30 puta 5 metara može imati 70 posto manje stolova, automatski mu pada prihod za toliko, to je smejurija, to ne može da funkcioniše na taj način. Ili ćemo raditi kao pre, ili nećemo uopće. Za svaki sto pregrade su oko 1.000 evra da se naprave po svim standardima, a opet ko će da sedi u staklenom kavezu?”, pita se Medak.

Kod nas ova tema još nije došla na dnevni red, ali će, uz suzbijanje epidemije, svakako doći. Možete li da zamislite sebe u ovakvom kafiću?

Foto: N. Živanović

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here