Naslovna Magazin Zdravlje Kakao nije samo za desert

Kakao nije samo za desert

PODELI

Evropa se sa kakaom upoznala tek u 16. veku, a u upotrebi je bio još kod starih civilizacija, Maja i Inka, u Centralnoj Americi. Danas je kakao najpoznatiji u ulozi proizvodnje čokolade, a savremena istraživanja su dokazala da on sadrži zaista važna jedinjenja za naše zdravlje i kožu.

Kakao je bogat polifenolima koji imaju značajne zdravstvene koristi, uključujući smanjenje upala i poboljšanje nivoa holesterola.

Kakao može da poboljša protok krvi. Jedna porcija čokolade dnevno (što znači 30 grama, ne više od toga) može umanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.

Osim što ima blagodeti po naše unutrašnje zdravlje, kakao se koristi i u kozmetici. Poslednjih decenija njegova upotreba u ovoj grani je porasla. Počevši od lepog mirisa do antioksidanasa koje sadrži, preko hranljivih minerala i vitamina, kakao se pokazao veoma sposobnim u nezi zdrave, lepe i vitalne kože.

Radoznali ste šta čokolada može da učini za vaš izgled?

“Kakao je jedan od najstabilnijih i najkoncetrovanijih butera bogat prirodnim mastima. Bogat je antioksidansima, dubinski hidrira kožu tako da je neizostavan deo prirodne kozmetike. Takođe je odličan izvor masnih kiselina, vitamina A i C, a naročito vitamina E. Poseduje antialergijsko i protivupalno delovanje i može se koristiti kod svih tipova
kože”, govori nam Tanja Simović, magistra farmacije i osnivačica novosadskog brenda prirodne kozmetike Mon cacao.

“Kakao buter je bio prva sirovina koja mi je padala na pamet kada sam pomisila na prirodnu kozmetiku. Više od deset godina pripremala sam sebi kremu pre odlaska na more sa ovim čarobnim sastojkom. Kakao je u isto vreme i moj omiljeni topli napitak od kad znam za sebe”, nastavlja.

Zato u Mon Cacao kozmetici kakao buter možete naći u više proizvoda- za negu usana tu je Cacao lipbal, univerzalni melem za kožu, šampon, Kalavanda krema za lice koja u sebi sadrži kakao i ši buter, buter za brže tamnjenje, ali i kakao maslac za sunčanje.

Kakao mogu da koriste i muškarci u nezi lica. Može se dodati u preparate za brijanje i time olakšati proces ostavljajući kožu glatku i negovanu, a i usporiti proces starenja, spominje Tanja.

“Regeneriše kožu, njegovo antiksidantno dejstvo smanjiće vidljivost ožiljaka i strija. Koristi se ne samo u tretmanu, već i u prevenciji nastanka strija, pa ne čudi da je sve veći izbor kod trudnica upravo ovaj buter”, dodaje.

Kako za kožu kakao je odličan i za kosu. Oporavlja suve krajeve, hidrira i daje kosi volumen.

Ova biljka može da ima i pozitivne efekte na raspoloženje i smanjuje simptome depresije, smanjujući stres i poboljšavajući zadovoljstvo. Nije ni čudo što ga u Latinskoj Americi nazivaju i “hrana za bogove”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here