Naslovna Hronika Kako će đaci nadoknaditi produžen zimski raspust?

Kako će đaci nadoknaditi produžen zimski raspust?

PODELI
Foto: R. GETEL / RAS SRBIJA

Tri radne subote, plus po jedan dan od prolećnog i letnjeg raspusta, za sada je “srednja formula” za nadoknadu pet propuštenih nastavnih dana u školama zbog produženja zimskog raspusta usled gripa.

Zbog epidemije gripa se ZATVARAJU SVE ŠKOLE i u Sremu

Iako je Ministarstvo prosvete dalo mogućnost direktorima osnovnih i srednjih škola da smisle modele po kojima će njihovi učenici nadoknaditi propušteno, nadležni će njihove predloge ipak morati da aminuju i neće dozvoliti da deca sede u klupama po osam, devet časova dnevno.

Mladen Šarčević, ministar prosvete, kaže da nadoknada pet propuštenih dana neće ići na štetu đaka.

Foto: ZORAN LONČAREVIĆ / RAS SRBIJA

– Dali smo odrešene ruke direktorima škola da smisle svoje kombinacije i pošalju ih Ministarstvu. Već sada je jasno da postoji nekoliko modela da se propušteno nadoknadi, a da učenici ne trpe. Nema sažimanja, odnosno neće se odrađivati sve odjednom – kaže Šarčević .

Prema njegovim rečima, “dolazi u obzir neka subota ili da se kombinuje neki dan kada su deca najmanje opterećena”.

– Ukoliko direktori imaju problem da smisle svoje modele, slobodno mogu da se obrate našim sektorima za osnovno i srednje obrazovanje – navodi on i odbacuje mogućnost da se produži školska godina u junu za svih pet dana.

Opasnost od svinjske kuge, Srem u panici!

– Produžetak školske godine nije realan i zbog toga jer osmaci mali maturu polažu 17, 18. i 19. juna. Takođe, postoje škole, kao što su vojne ili škole za darovite đake, čiji su prijemni ispiti predviđeni pre redovnog završetka školske godine. Pre upisa u takve škole svaki učenik bi trebalo da je u potpunosti odradio predviđeni nastavni program u svojoj školi – objašnjava on.

Đaci već opterećeni

Kako Šarčević dodaje, nisu opcije i da deca sede na prečasima ili čas ili dva posle redovnog programa.

Zbog epidemije zabranjene posete u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica

– Već postoji nedeljno opterećenje učenika. Uglavnom, učenici ne moraju da idu u školu pet subota uzastopno, može da se “uštine” po jedan dan od prolećnog i letnjeg raspusta i da se ostalo odradi tokom tri subote do kraja ove školske godine. Ujedno, to bio bila ta “srednja formula” nadoknade propuštenog gradiva. Neka direktori razmisle. Naše je da odgovorimo na one predloge direktora koji su smislili da uvedu prečase i da im đaci sede u klupama po osam, devet časova – priča Šarčević i dodaje da je zbog toga neophodno “da se sačeka šta će škole da smisle i da im za to damo odobrenje”.

 

“Čuvarkuća” u subotu 2. marta u Rivici!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here