Naslovna Vojvodina Kako će izgledati Pozorišni trg nakon rekonstrukcije? (FOTO/VIDEO)

Kako će izgledati Pozorišni trg nakon rekonstrukcije? (FOTO/VIDEO)

PODELI
Foto: Gradske info

NOVI SAD – Ukoliko ste u skorije vreme prolazili pored Srpskog narodnog pozorišta sigurno ste primetili da su u toku radovi na Pozorišnom trgu.

Tačnije, preuređeni su sam trg, ali i deo Uspenske ulice, kao i deo prolaza između SNP-a i centra „Apolo“.

Jezgro Novog Sada dobija modernije obrise, a ispod novih površina rekonstruisane su podzemne instalacije.

Sivilo granitnih ploča koje se postavljaju razbiće mnoštvo zelenila, tačnije 25 stabala drveća i više od 700 komada žbunastih biljaka. Nakon završetka radova trećinu površine trga činiće zelenilo, znatno više nego što je ranije bio slučaj.

Drvo platana između pozorišta i TC „Apolo“ je zadržano, a njegovo okruženje biće uređeno.

Drveće koje je iz Uspenske ulice uklonjeno zbog radova je sačuvano i premešteno, potvrdili su u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije.

Ono što je takođe drugačije jeste pojava „kontinualnih“ klupa, tačnije klupa nekonvencionalnog izgleda koje se modernim izgledom stapaju u obode platoa, pružajući dosta mesta za sedenje. Neke su predviđene sa naslonom, neke bez, a sve su obložene tikovinom otpornom na sve vremenske prilike.

Autobusko stajalište u kod Srpskog narodnog pozorišta sada je jedinstveno. Konstrukcije od aluminijuma i alubonda ističu se svojim izgledom od ostalih stajališta u gradu, ali se stapaju u novi izgled Pozorišnog trga, SNP-a i njegove okoline.

Uz radove na klupama, stajalištima i sličnom, idu i nove kante za otpatke, označeni držači za bicikle , a postavljena je i javna česma, povezana na gradsku mrežu.

Takođe, deo novog trga biće i dekorativno osvetljenje, podne svetiljke na biciklističkoj stazi, a adekvatan dekorativni izvor svetlosti dobiće i spomenik „Balerina“, kao i ploče sa natpisima u ovom okruženju. Neke od tih novina Novosađani već mogu videti ukoliko nakon zalaska sunca prođu pored SNP-a.

Deo platoa ispred Srpskog narodnog pozorišta sada je u funkciji fontane, osmišljene kao kompleks vodenih površina, čiji su radovi u završnoj fazi. Još jedna novina je rasveta drveća i žardinjera.

Trenutno su u toku radovi na oblaganju zidova „Apolo“ centra, ali rekonstruisani trg dobio je svoje osnovne konture i obrise pa Novosađani već mogu da pretpostave kako će izgledati finalni proizvod.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here