Naslovna Magazin Zdravlje Kako da znam da li imam korona virus?

Kako da znam da li imam korona virus?

PODELI
Foto: Language Connect

Ova godina biće zapamćena po Korona virusu koji je kao pandemija sada već obuhvatio ceo svet.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić proglasio je vanredno stanje 16.03.2020 godine. Kako ni pored napora drzavnih organa u suzbijanju pandemije većina populacije još uvek nije svesna ozbiljnosti situacije, ovim putem i na ovakav način i mi apelujemo da se striktno pridržavate uputstava i smernica koje je propisala Vlada Republike Srbije.

Kako bi pobedili ovaj opaki virus i izašli kao pobednici, živi i zdravi, neophodno je da očuvanju svog zdravlja i jačanju imuniteta pristupimo na pravi način.

Apelujemo da nosite zaštitne maske, perite ruke češće nego inače, izbegavajte nepotrebna kretanja, rukovanja prilikom pozdrava, držite rastojanje najmanje 2 metra sa sagovornikom. Pomognite starijim osobama koliko mozete na način da time ne ugrozite kako sebe tako ni njih i konstantno radite na jačanju imunog sistema organizma.

Jedite sveže voće i povrće, pijte tople napitke, svakih pola sata popijte malo vode, ne dozvolite da vam usta budu suva jer će se tako virus vrlo lako zakačiti za ćelije organizma. Sa vodom spirate sve u želudac a tu u kiseloj sredini virus ne može da opstane.

Jedina poznata efikasna zaštita od korona virusa je, ne izlagati se virusu.

Ima indicija da lekovi na bazi ibuprufena (Brufen) produžavaju tok prehlade. Radjena je studija na 700 pacijenata, jednoj grupi je davan ibuprufen jednoj paracetamol. Primećeno je da oni koji su uzimali paracetamol vraćali su se 11% kod lekara a ibuprofen ko je uzimao 20% se vraćao lekaru sa žalbom da im se produžila gripa.

Ali kako znati da li ste samo bolesni, osećate li se prehladjeno ili imate simptome koronavirusa? Kako se osećaju simptomi koronavirusa?

Uobičajeni simptomi korona virusa

Većina pacijenata kod kojih je potvrdjen korona virus imali su simptome koji su se kretali u rasponu od blagih simptoma do teških respiratornih problema koji uključuju jako otežano disanje sa nedostatkom vazduha.

Sledeći simptomi se mogu pojaviti 2-14 dana nakon izlaganja:

– Groznica
– Kašalj
– Kratak dah

Propratni simptomi su umor i bolovi u mišićima kao i kod sezonskog gripa.

Šta je Korona virus?

Pneumonija nepoznatog uzroka otkrivena je u Kini u Vuhanu, prvi put je prijavljena kancelariji SZO u Kini 31. decembra 2019. Zbog toga nosi naziv covid-19. Ono što je glavna karakteristika ovog virusa je da se brzo širi. Najugroženiji su hronični bolesnici (srčani, plućni, dijabetes), ljudi stariji od 65 godina sa oslabljenim imunitetom.

Ako vas boli glava ili vam nos curi najverovatnije nemate korona virus, nego uobičajenu prehladu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here