Naslovna Magazin Zdravlje Kako da znate da ste preterali sa konzumacijom vode?

Kako da znate da ste preterali sa konzumacijom vode?

PODELI

Prekomerno unošenje vode može imati brojne negativne efekte, uključujući grčenje mišića usled neravnoteže elektrolita i povećanje učestalosti uriniranja.

Vaš urin je bistriji

Jedan od znakova je boja urina. Prema urolozima, idelna boja urina je žuta. Ako je mokraća tamno žute boje, onda to znači da ne unosite dovoljno vode, a ako je bistra to znači da ste ipak preterali sa unosom. U tim trenucima, vaš organizam samo izbacuje tu vodu i tako dolazi do učestalosti odlazaka u toalet.

Mišići vam se grče

Kada se telo znoji, na koži se izlučuju elektroliti i voda. Grčevi u mišićima ili slabost u njima su samo sporedni efekti prekomerne hidratacije. U tim trenucima bi bilo dobro pojesti bananu ili buter od kikirikija.

Pijete vodu i kada niste žedni

Osim ako ne osećate žeđ ili vam se grlo ili usta isuše, ne morate da pijete dodatnu čašu vode.

Imate ozbiljnije simptome 

Ovo uključuje mučnine, glavobolje, mentalne konfuzije i povraćanje. Ljudi mogu iskusiti umor i vrtoglavice.

Prava količina vode varira od osobe do osobe, starosti, nivoa aktivnost i još mnogo čega, pa na to pitanje ne može da se da konačan pravi odgovor. Ljudima koji žive u suvljoj ili toplijoj klimi biće potrebno više ovde, a takođe i osobama koje su više fizički aktivne. Takođe, žene koje su trudne ili su se porodile verovatno će unositi više tečnosti. Takođe, određena oboljenja, poput bolesti bubrega, mogu otežati preradu tečnosti i elektrolita.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here