Naslovna Srbija Kako do zelenog sertifikata: Šta je potrebno za „COVID propusnicu“?

Kako do zelenog sertifikata: Šta je potrebno za „COVID propusnicu“?

PODELI
Foto: istock

Predstavljamo vam korak po korak vodič kako do zelenog sertifikata, bez kojeg danas ne možemo da putujemo, ali ni da budemo u kafićima nakon 20 h.

Digitalni zeleni sertifikat je objedinjena potvrda kojom se dokazuje ili da ste primili vakcinu protiv COVID-19, da imate rezultate testiranja na koronavirus ili da ste se oporavili virusa.

Na propusnici, pored ličnih podataka (ime, prezime, JMBG, pol, broj pasoša), izneti su i podaci  da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve, druge i treće doze.

Sertifikat sadrži i rezultate sledećih testova:

– PCR test (SARS-CoV-2 RT real-time PCR),
– Antigenski test (SARS-CoV-2 Ag-RTD Antigen Rapid Detection Test),
– Serološki (SARS-CoV-2 RBD S-Protein Immunoglobulin G (IgG) Test).
– Podatak da li je lice preležalo zaraznu bolest COVID-19, koji predstavlja pozitivan PCR ili antigenski rezultat urađen u referentnoj držanoj laboratoriji u poslednjih 7 meseci.

Kako do zelenog sertifikata

Da biste dobili Digitalni zeleni sertifikat, potrebno je da budete registrovani i prijavljeni na sajt eUprava.Nakon što se prijavite, pokazaće vam se zeleno dugme s opcijom „Pokreni uslugu“. Potrebno je da kliknete taster „Pokreni uslugu“, proverite podatke, potvrdite imejl adresu i za nekoliko minuta na mejl adresu dobićete sertifikat.

Ukoliko nemate registrovan nalog na Portalu eUprava, potrebno je da se registrujete. U gornjem desnom uglu u padajućem meniju na portalu eUprava odaberite opciju „Registracija“. Zatim odaberite „Registraciju korisničkim imenom i lozinkom / Građanin Republike Srbije“. Popunite sva obavezna polja. Unesite adresu elektronske pošte, koja će ubuduće predstavljati Vaše korisničko ime.

Upišite lozinku koja će sadržati najmanje osam karaktera, bar jedno veliko i malo slovo, broj i specijalni karakter. Priložite očitanu, fotografisanu ili skeniranu kopiju važeće lične karte ili pasoša. Ukoliko priložite fotografiju ili kopiju lične karte, potrebno je da priložite obe stranice dokumenta. Možete priložiti najviše 2 dokumenta, maksimalne pojedinačne veličine do 3 MB.

Na adresu elektronske pošte koju ste naveli dobićete poruku i link putem koga je potrebno da potvrdite registraciju. Moguće je da poruka stigne u folder sa nepoželjnom poštom (spam).

Nakon što potvrdite adresu elektronske pošte, ovlašćena lica će pregledati podatke koje ste dostavili i aktivirati Vaš nalog najkasnije u roku do 48 sati, o čemu ćete biti obavešteni putem elektronske pošte.

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi:

1. Zeleni status – za lica koja imaju negativan PCR rezultat u poslednja 72 sata ili negativan antigenski test u poslednjih 48 sati ili pozitivan test na antitela (IgG) u poslednjih 90 dana, ili drugu, odnosno treću dozu vakcine u poslednjih 7 meseci ili podatak o preležanoj bolesti u poslednjih 7 meseci.

2. Crveni status – za lica koja imaju pozitivan PCR ili antigenski rezultat u poslednjih 14 dana (bez obzira na to da li su imunizovani ili imaju podatak o preležanoj bolesti), takođe i za lica kojima je prošlo više od 7 meseci od primanja druge doze vakcine ili više od 7 meseci od preležane bolesti.

Ukoliko niste u mogućnosti da preuzmete Digitalni zeleni sertifikat elektronskim putem, možete ga zatražiti na šalterima pošta širom Srbije.

VAŽNO: Rezultati testova se prikazuju isključivo ukoliko su urađeni u referentnim državnim laboratorijama.

Digitalni zeleni sertifikat je besplatan. Možete ga odštampati ili ga imati na telefonu u formi elektronskog ili mobilnog dokumenta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here