Hrana koju jedete igra veoma bitnu ulogu u sposobnosti vašeg imunološkog sistema da se bori protiv infekcija i očisti ćelije od ostataka povezanih sa godinama.
Pretvaranje hranljivih sastojaka u energiju za naše imune ćelije se dešava u mitohondrijama, a različite hranljive materije drugačije utiču na njih. Ako hranimo mitohondrije pravim fitonutrijentima, biljnim antioksidansima koji nas štite od bolesti, možemo pomoći balansu imuniteta.
Fitonutrijente možemo naći u belom luku, celovitim žitaricama, kupusu, soji, borovnicama, citrusima, spanaću, šargarepi.
Takođe, treba unositi i flavonoide, koji spadaju u fitonutrijente, koji nas štite od kancera, i tako u ishranu ubaciti hranljive sastojke poput kurkume, ginko bilobe i vitamina E. Vitamin E je nazvan i “vitaminom mladosti”, jer doprinosi zdravlju ćelija i štiti DNA od oštećenja. Možemo ga naći u paradajzu, slatkom krompiru, avokadu, semenu suncokreta, a ređe u hrani životinjskog porekla.