Naslovna Deca Kako plivanje pomaže bebama?

Kako plivanje pomaže bebama?

PODELI

Jedno istraživanje objasnilo je zašto je dobro da bebe plivaju od ranog uzrasta i kako se to odražava na njihov organizam.

Hermundur Sigmundson i Brajan Hopkins, profesori sa Univerziteta Lankaster, uporedili su 19 beba plivača i 19 beba iz kontrolne grupe koje nisu znale da plivaju. TO je bio njihov jedini faktor razlike.

Bebe plivači su išle na časove plivanja dva puta nedeljno od svog drugog ili trećeg meseca života sve dok nisu imale sedam meseci. Tipičan čas je uključivao pomaganje bebi da izvede salto na plutajućem jastuku, ronjenje, skakanje s ivice bazena i balansiranje na ruci svog roditelja u vodi dok hvataju plutajući objekat.

Kada su napunile pet godina, bebe iz obe grupe prošle su niz testova, poput održavanja ravnoteže, balansiranja na jednoj nozi, skakanje preko konopca i hvatanje male platnene kese.

“Vrlo smo jasno videli da su bebe plivači bolje u vežbama koje su bile povezane s ravnotežom i sposobnosti da hvataju predmete. Neverovatno je uzbudljivo videti da specifični trening malih beba ima uticaj na kasnije sposobnosti u životu”, kaže prof. Sigmundson.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here