Naslovna Život Kako se održavaju liftovi u zgradama?

Kako se održavaju liftovi u zgradama?

PODELI
Foto: rtv

SREMSKA MITROVICA – Jedno od deficitarnih zanimanja a za kojim postoji sve veća potreba je serviser liftova. Kako raste broj zgrada sa liftovima tako su i radnici koji se bave njihovim održavanjem sve potrebniji. Ekipa Sremske televizije je proverila ko održava liftove na teritoriji Grada Sremska Mitrovica i koja sve zaduženja ima jedan liftadžija.

U zgradama se liftovi često kvare, najčešće je uzrok ljudski faktor i neadekvatno ponašanje stanara ili dotrajalost samog lifta, gde su oni stari I preko 40 godina. Stanare jedne stambene zgrade smo pitali koliko brzo serviseri uklanjaju kvarove

Jedini ovlašćeni serviser liftova na teritoriji čitavog Srema jeste Željko Kosanić a da bi dobio ovo zvanje, prošao je obuku koja se sastojala iz dva dela: teorijskog i praktičnog-koji se sastojao od 260 radnih časova. Ovo zanimanje je odgovorno i opasno ali I deficitarno, jer je broj lifova sve veći.

Nisu svi liftovi novi i kvalitetni, u starim zgradama su liftovi stariji i preko 40 godina. Zbog toga je potreba za iskusnim i sertifikovanim ljudima velika.

Sa određenim izmenama zakona i pravnih akata, samo sertifikovana lica ili sa određenom stručnom spremom će moći da se bave ovim zanimanjem a samim tim bi i finansijska struktura trebala da se menja u skladu sa rizicima koje ovaj posao nosi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here