Naslovna Život Kako se održavaju liftovi u zgradama?

Kako se održavaju liftovi u zgradama?

Foto: rtv

SREMSKA MITROVICA – Jedno od deficitarnih zanimanja a za kojim postoji sve veća potreba je serviser liftova. Kako raste broj zgrada sa liftovima tako su i radnici koji se bave njihovim održavanjem sve potrebniji. Ekipa Sremske televizije je proverila ko održava liftove na teritoriji Grada Sremska Mitrovica i koja sve zaduženja ima jedan liftadžija.

U zgradama se liftovi često kvare, najčešće je uzrok ljudski faktor i neadekvatno ponašanje stanara ili dotrajalost samog lifta, gde su oni stari I preko 40 godina. Stanare jedne stambene zgrade smo pitali koliko brzo serviseri uklanjaju kvarove

Jedini ovlašćeni serviser liftova na teritoriji čitavog Srema jeste Željko Kosanić a da bi dobio ovo zvanje, prošao je obuku koja se sastojala iz dva dela: teorijskog i praktičnog-koji se sastojao od 260 radnih časova. Ovo zanimanje je odgovorno i opasno ali I deficitarno, jer je broj lifova sve veći.

Nisu svi liftovi novi i kvalitetni, u starim zgradama su liftovi stariji i preko 40 godina. Zbog toga je potreba za iskusnim i sertifikovanim ljudima velika.

Sa određenim izmenama zakona i pravnih akata, samo sertifikovana lica ili sa određenom stručnom spremom će moći da se bave ovim zanimanjem a samim tim bi i finansijska struktura trebala da se menja u skladu sa rizicima koje ovaj posao nosi.

IZVORrtv
Prethodna vestNova operaciona sala na VMA
Sledeća vestU Sremskoj Mitrovici “Karavan naive”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here