Naslovna Svet Kako su Srbin i Peruanac koji se krije u Beogradu izveli pljačku...

Kako su Srbin i Peruanac koji se krije u Beogradu izveli pljačku veka

Foto:nova.rs

Upad u luksuznu vilu Tamare Eklston u Londonu najpoznatija je pljačka koju je izvela ozloglašena četvorka prevođena Alfredom Lindlijem, pljačkašem za kog se sumnja da se krije u Beogradu.

Tog 13. decembra 2019. godine Lindlijeva banda uspela je da upadne u kuću bogate naslednice i ukrade nakit i druge dragocenosti u vrednosti od 26 miliona funti. Kako im je to pošlo za rukom uprkos nadzornim kamerama i čitavom timu obezbeđenja koji nadgleda vilu vrednu 45 miliona funti?

Pljačka je pažljivo planirala, ali sama Tamara Eklston im je pomogla u tome – na Instagramu je objavljivala fotografije sa aerodroma i iz Laponije gde je otišla sa mužem i ćerkom na godišnji odmor. Pljačkaši su znali da bogati par nije u kući.

Jovanović čuvao stražu

Cela operacija trajala je 50 minuta. Lindli je upao u kuću zajedno za Alesandrom Donatijem (44) i Alesandrom Maltezeom sat vremena pre ponoći 13. decembra 2019. godine. Zaduženje Srbina Jugoslava Jovanovića (24) bilo je da čuvao stražu.

Kada su uspeli da uđu u vilu, trojica pljačkaša zaobišli su nadzorne kamere, zbog čega se veruje da su imali pomoć „iznutra“. Ipak, porodica Ekslton je kasnije to demantovala.

Stigli su do sefova pre nego što ih je bilo ko primetio i iz njih izneli brojne dragocenosti. Provalnici su pobegli sa 400 komada nakita i velikim sumama novca. Tačna vrednost „plena“ nije poznata, ali mediji najčešće navode cifru od 26 miliona funti, ali pominje se i 50 miliona.

Obezbeđenje vile, koje je pozvalo policiju tek nakon što su pljačkaši napustili imanje, kasnije je izajvio na saslušanju da su u kući „videli trojicu muškaraca“.

Lindli je nakon pljačke napustio Britaniju 18. decembra i to letom „Er Srbije“ na relaciji Hitrou-Beograd. Detektivi veruju da se nakon toga nije vratio u Britaniju.

Suši i šampanjac posle pljačke

Pljačka kuće Tamare Eklston bila je šlag na torti za pomenutu četvorku. Iz njene kuće uzeli su najveći plen, ali nekoliko dana pre te krađe imali su još dva unosna „posla“. Meta su i tada bili poznati i bogati, ovog puta iz sveta fudbala.

Prvu u nizu pljački, banda je izvela 1. decembra, dan nakon što su Lindl, koji je tada koristio ime Danijel Vukotić, i Jugoslav Jovanović doleteli u London iz Stokholma.

Po dolasku u Veliku Britaniju posatvili su bazu u jednom hotelu u jugoistočnom delu Londona, odakle su dana kasnije krenuli u pljačku kuće bivšeg fudbalera Čelsija Frenka Lamparda i njegove supruge Kristin. Par je u trenutku pljačke bio van kuće, ali pljačkaši se nisu previše „ovajdili“ – ukradeni su predmeti vredni više od 50.000 funti. Kako je naveo BBC, bivšem fudbaleru ukrali su dijamatski sat, dugmad za manžetne i još jedan sat.

Druga pljačka bila je unosnija. Deset dana nakon što su upali u kuću Frenka Lamaparda opljačkan je Šrivadanapraba, milijarder i bivši vlasnik Lester Sitija, koji je poginuo u padu helikoptera u oktobru 2018. godine.

Lindli je upao u njegovu kuću zajedno sa Jovanovićem, Maltezeom i Donatijem. Ukrali su 400.000 evra u gotovini i skupocene satove. Nakon pljačke grupa je večerala u suši restoranu u blizini Harodsa gde su naručili šampanjac od 760 funti i sašimi.

Još uvek nije otkriveno gde je završio višemilionski plen iz pomenutih pljački. Veruje se da su novac i dragocenosti iznet van Velike Britanije.

„Mozak“ pljačke krije se u Beogradu

Podsećamo, britanski BBC objavio je da se Peruanac Alfredo Lindli (40), optužen za pljačku kuće Tamare Eklston, najverovatnije se krije u Beogradu.

Potraga za Lindlijem vodi se širom Evrope, ali poslednji podaci o njegovoj lokaciji ukazuju da se on nalazi u glavnom gradu naše zemlje.

BBC navodi da je slučaj protiv Lindlija pokrenulo Odeljenje za organizovani kriminal Republike Srbije, nakon čega se on 27. avgusta pojavio pred sudom u Beogradu pod imenom Ljubomir Romanov. Srpske vlasti odbile su tada zahtev Velike Britanije za njegovu ekstradiciju.

Pod imenom Ljubomir Romanov u Srbiji mu je izdata lična karta sa adresom u Obrenovcu, a britanski mediji navodi i da je suvlasnik građevinske firme u centru Beograda. Tokom protekle decenije koristio je još najmanje 19 alijasa, među kojima su i srpska imena Danijel Vuković i Ljubomir Radosavljević.

Lindlija, koji ima krivični dosije i u Italiji zbog brojnih prevara i provala, britanska policija traži „zbog ispitivanja u vezi sa serijom provala velikih vrednosti počinjenih u decembru 2019. godine u opštini Kensington i Čelsi u Londonu“.

Pomenute pljačke Lindli je izveo zajedno sa Italijanom srpskog porekla Jugoslavom Jovanovićem (24), kao i Alesandrom Donatijem (44) i Alesandrom Maltezeom (45). Lindlijeve „kolege“ priznale su sve tri pljačke nakon što su iz Italije izručeni Velikoj Britaniji, a presudu očekuju 15. novembra.

IZVORnova.rs
Prethodna vestUspešno realizovana operativno taktička vežba “Sistem 2021”
Sledeća vestVežba „Sistem 2021“ Sremska Mitrovica – sprečavanje izlivanja reke Save i odbrana od poplava

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here