Naslovna Ekonomija Kako u našoj zemlji može da se ostane bez penzije

Kako u našoj zemlji može da se ostane bez penzije

PODELI

U Fondu PIO naglašavaju da radnik koji je podneo zahtev može da ostane bez penzije zbog nedostatka godina staža osiguranja.

Nije redak slučaj da se budući penzioneri posle podnošenja zahteva za penzionisanje neprijatno iznenade pred činjenicom da nemaju dovoljno staža da bi se penzionisali.

Razlog za to može da bude što poslodavac nije uplaćivao doprinose sve vreme pa neko ko je radio 17 ili 18 godina a nedostaje mu tri ili četiri mora da dokaže da je bio u radnom odnosu kako bi imao minimum 15 godina za penziju.

Događa se da firma više ne postoji, da je ugašena, izbrisana iz registra, da bivšeg gazde nema pa je problem kako to dokazati.

U Fondu PIO navode da se dešava da se u bazi matične evidencije kod nekih osiguranika uoče nepravilnosti, pogrešno evidentirani podaci ili da neka dokumenta o osiguranju nedostaju. Zbog toga se u toku postupka ostvarivanja prava obavljaju temeljne provere podataka o osiguranju kod poslodavaca i na osnovu dokumentacije kojom raspolažu osiguranici.

Iz tog razloga preporuka je da osiguranici, pre podnošenja zahteva za penziju, provere svoje podatke koji su registrovani u bazi matične evidencije, kako bi na vreme mogli da reaguju na uočene nepravilnosti. Ukoliko nakon izvršene provere osiguranik utvrdi da pojedini dokumenti nisu registrovani ili su registrovani „pogrešno” on se može obratiti poslodavcu.

Takođe, ukoliko je firma u stečaju može se javiti i stečajnom upravniku, a ukoliko je okončan postupak stečaja može se obratiti i Istorijskom arhivu. Svakako pri odlučivanju po zahtevu za penziju fond po službenoj dužnosti proverava i prikuplja nedostajuće podatke.

Upitani da li osiguranik može sam da plati doprinose u Fondu PIO odgovaraju potvrdno. To može da učini za period kad je bio u radnom odnosu, odnosno u osiguranju, a za koje mu poslodavac nije platio doprinose i to samo ukoliko je taj period osiguranja neophodan za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Ukoliko osiguranik nema registrovane prijave podataka o stažu i zaradi – prijave M-4 za određene godine pre 1. januara 2018. to može da znači da poslodavac nije uplatio doprinose za taj period ili da je uplatio, ali da nije predao prijave M-4 fondu, pa stoga nisu mogli da budu uneti podaci o stažu i zaradi u bazu matične evidencije.

Da bi se tačno utvrdili dokazi o uplati doprinosa i stažu, prvo se kod pravnog sledbenika preduzeća ili u arhivu grada obavlja provera da li su doprinosi plaćeni. Ako postoje podaci, fond ih po službenoj dužnosti registruje u bazu matične evidencije. Ukoliko je preduzeće brisano iz registra privrednih subjekata i nema pravnog sledbenika, građanin neće moći da izvrši potraživanje svojih neuplaćenih doprinosa.

Počev od 1. januara 2018. godine fond na osnovu dokumenata iz podnetih poreskih prijava od poslodavca utvrđuje podatke o stažu i zaradi njihovim preuzimanjem iz podnetih poreskih prijava. Ukoliko poreske prijave nisu podnete podaci o stažu i zaradi, neće biti registrovani u matičnoj evidenciji.

Upitani kako onda dokazati staž da bi se dobila penzija, u Fondu PIO odgovaraju da ako je reč o osobi koja nema prijavu na osiguranje – M-1, u Republičkom fondu PIO se može podneti zahtev za utvrđivanje svojstva osiguranika. U postupku donošenja rešenja, fond će po službenoj dužnosti sprovesti postupak pribavljanja dokaza o postojanju eventualnog radnog odnosa i od poslodavca i od osiguranika.

Tek nakon pravosnažnosti rešenja, ako se utvrdi da je postojao radni odnos, fond će registrovati prijavu na osiguranje posle čega poslodavac ima obavezu uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje ili osiguranik može izvršiti uplatu doprinosa ukoliko firma više ne postoji. Ali, ponovo napominju u Fondu PIO samo ukoliko je taj period neophodan za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Da li ta osoba može da ostane bez penzije? U penzijskom fondu naglašavaju da ako nije moguće utvrditi svojstvo osiguranika, u nedostatku dokaza, radnik koji je podneo zahtev može da ostane bez penzije (zbog nedostatka godina staža osiguranja).

Ukoliko nema podataka da je osoba bila prijavljena na osiguranje – obrazac M-1, nema ni dokaza o tome da je bila u osiguranju, u tom slučaju ne postoji mogućnost da sama uplati doprinose.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here