Naslovna Magazin Kako ukloniti mitisere a da ne iziritiramo kožu?

Kako ukloniti mitisere a da ne iziritiramo kožu?

PODELI
Foto: istock

Otkrivamo kako ukloniti mitsere bez bojazni da ćete ugroziti lepotu i zdravlje kože vašeg lica.

Često nam deluje kao da se mitisera ne možemo otarasiti. Jedan nestane, a na istom mestu pojave se tri nova. Zapravo, pored fleka, proširenih pora i pigmentacija, mitiseri su jedan od najvećih estetskih problema kože.

Ukoliko se već godinama mučite s njima, moguće je da niste otkrili srž problema. Isto tako, u nekim slučajevima, određeni preparati utiču na njihovo pojavljivanje. A uz sve ovo, mnogi tretmani koji se nestručno savetuju, poput agresivnog pilinga, mogu samo da pogoršaju stanje. U saradnji sa ekspertima otkrivamo kako da se otarasite ove napasti, a da pri tom ne iziritirate kožu lica.

Kako ukloniti mitisere

Mitiseri nastaju kada se na koži nakupljaju mrtve ćelije kože koje ostaju zaglavljene u folikuli. Tokom zimskih meseci, koža luči više ulja kako se ne bi sušila. Stoga, upravo smo zimi i skloniji pojavi mitisera. A mitiseri su crni jer je ulje kože oksidiralo i to nema veze s higijenom.

Postoji  mnogo načina na koje možemo da uklonimo mitisere, ali pri tome važno je da ne naštetimo koži lica. Ipak, imajte na umu da će se mitiseri vratiti, 20 do 40 dana nakon uklanjanja. Stoga, u ovom slučaju ključna je upornost.

Neka piling lica postane deo vaše redovne rutine nege. Pilinzi uklanjaju gornji sloj mrtvih ćelija kože. Time takođe iz pora uklanjamo i nagomilanu šminku, prljavštinu i masnoće.

Dermatolozi savetuju da za pilinge koristite glikolnu, mlečnu ili salicilnu kiselinu. Na ovaj način, preparat će prodreti u pore i dubinski će ih očistiti. Isto tako, savet je da jednom nedeljnu koristite maske za lice na bazi cinka, sumpora ili aktivnog uglja. Retinol je takođe efikasan u otpušavanju pora.

Svakako, savet je da ne cedite sami mitisere, već da to prepustite profesionalcima!

Ishrana protiv mitisera

Nije tajna da se na koži očitava sve ono što se dešava u telu. Stoga nije na odmet da u dnevni meni uvrstite antiupalne namirnice koje će sprečiti zapušavanje pora. Isto tako, kontrolišite nivo šećera i insulina u krvi izbegavanjem šećera i skroba. Jedite više omega 3 masnih kiselina (losos, sardine, haringe), kao i vitamin B12 koji se nalazi u bademima, jajima, pečurkama i spanaću.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here