Naslovna Magazin Zdravlje Kako zaštititi sebe i druge od korone

Kako zaštititi sebe i druge od korone

PODELI
Foto: rtv

Povodom obeležavanja Dečje nedelje, Kulturni centar Pećinci u saradnji sa Domom zdravlja “Dr Dragan Funduk”, koji ove godine obeležava 5 decenija postojanja, organizovao je juče edukativnu tribinu „Zdravstvena kultura stanovništva u vreme pandemije virusom COVID-19“, za učenike srednje Tehničke škole “Milenko Verkić Neša” iz Pećinaca.

Po rečima direktora KC Pećinci Jovana Devrnje cilj tribine je da se prenesu konkretne i proverene informacije o virusu, da se podigne svest ove populacije o opasnosti od virusa, a samim tim i informišu o značaju pravilne zaštite sebe i okoline.

“Želeli smo da u sklopu obeležavanja Dečje nedelje, ne samo zabavimo, nego i edukujemo mlade posebno naše srednjoškolce. O samoj zaštiti niko bolje ne može govoriti nego naši edukatori iz pećinačkog Doma zdravlja, medicinski radnici koji su na prvoj liniji odbrane od ove zaraze. Posebno mi je zadovoljstvo što smo zajedno sa pećinačkim Domom zdravlja uspeli danas da organizujemo ovakvu jednu poučnu tribinu za naše mlade” – istakao je Devrnja.

S obzirom da je pandemija korona virusa aktuelna, edukatorka Zdenka Trifunović medicinska sestra-tehničar u Domu zdravlja Pećinci smatra da je veoma važno pravilno informisati mlade, koji su uglavnom samo prenosioci virusa.

“Posebno smo deci skrenuli pažnju na puteve širenja korone i na mere zaštite koje je doneo Krizni štab Republike Srbije kojih oni treba da se pridržavaju, sa naglaskom zašto treba da se pridržavaju tih mera kako se virus ne bi širio dalje. Mi znamo kako se korona širi, mi znamo da oni u njihovom uzrastu nisu na udaru, ali oni moraju da imaju odgovornost za svoje porodice i za sve ljude sa kojima su u kontaktu, jer oni mogu biti prenosioci virusa i to je najvažnija poruka današnje edukacije” – izjavila je Trifunović.

Edukativnoj tribini, koja je u sali Kulturnog centra organizovana uz primenu svih mera zaštite od širenja infekcije izazvane korona virusom, prisustvovala su dva odeljenja Tehničke škole smera finansijski administrator, zajedno sa odeljenskim starešinom Radinkom Ašćerić. S obzirom da su učenici bili posebno zainteresovani za aktuelnu temu, po rečima Milijane Dobriković Simić, profesorka prava u pećinačkoj srednjoj školi, na tribini su naučili dosta o merama zaštite od širenja zaraze, kao i o značaju vakcinacije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here