Naslovna Magazin Zdravlje Kako živeti i boriti se sa alergijama

Kako živeti i boriti se sa alergijama

PODELI
Foto: healthline.com

Šta je to anafilaksija i kako je prepoznati na vreme, sa kojim se sve problemima suočavaju roditelji dece sa astmom, ekcemom i multiple alergijama, zašto je Srbija jedna od retkih zemalja na svetu u kojoj lek “Epinefrin”, još uvek nije registrovan – samo su neke od tema predavanja “Anafilaksija-život nije kocka”, koje je održano u Novom Sadu.

Od kada je saznala da njeni sinovi imaju inhalatorne i nutritivne alergije, život Nine Janić Brusnjai iz Novog Sada, promenio se za 180 stepeni.

Nama jutro uvek konkretno počinje sa tim da pogledamo šta je na meniju u vrtiću, pa onda nosimo zamenske obroke, ako je to nešto što starije dete ne može da jede. Mlađe dete mi uopšte ne ide u vrtić, zbog toga što vrtić jednostavno ne može da obezbedi ishranu za njega, priča Nina Janić Brusnjai, članica Udruženja “Alergija i ja”.

I to nije jedini problem sa kojim se susreću roditelji dece sa alergijama. Strah i strepnja su svakodnevni.

Plašite se na primer da li će neko dete u školi, ili uopšte u instituciji otvoriti kesicu kikirikija. Da ne spominjemo dalje, ekskurzije, putovanja, odlazak u restoran, kupovinu namirnica gde su deklaracije često neadekvatno obeležene, sve su to neke situacije sa kojima se mi svakodnevno suočavamo, ističe Snežana Šundić Vardić, predsednica Udruženja “Alergija i ja”.

Na listi problema je i nedovoljna dostupnost savremenih terapija. Srbija je jedna od retkih zemalja u svetu u kojoj adrenalinski injektor “Epinefrin”, koji se primenjuje kod anafilaksije – najteže manifestacije alergije, još nije registrovan.

U Institutu za zdravstvenu zaštitu dece Vojvodine, koji se godinama zalaže za to da “EpiPen” bude na listi besplatnih lekova, taj spasonosni injektor daju samo onima koji su imali tešku anafilaktičku reakciju na hranu, ili na ujed pčele.

Ti roditelji su se do sada dovijali preko inostranstva, od rođaka, poznanika, i tako nabavljali lek. Sada bi to trebalo da bude besplatno, kao nastavak hospitalnog lečenja, recimo kod dece koja su imala anafilaktički šok, ističe doktor Andrea Đuretić, pedijatrijski alergolog i imunolog Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

Kolega docent dr Borko Milanović, dodaje: Sadašnja preporuka vodećih svetskih centara, jeste da takve osobe sa alergijama kao što je kikiriki, na orašaste plodove, imaju uz sebe “EpiPen” da mogu u svakom momentu da intervenišu, što bi predstavljalo spasonosno rešenje.

Anafilaksija, bez adekvatne terapije, može imati i fatalni ishod – čulo se na edukativnom predavanju u Novom Sadu, koji je osmišljen kao kratak vodič za lakši život sa alergijama, a glavne smernice, roditelji su dobili od stručnjaka Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. Slična predavanja, tokom naredne godine, biće organizovana i u drugim gradovima Srbije, u okviru “Karavana atopije”, nacionalnog Udruženja “Alergija i ja”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here