Naslovna Srbija Kakva zima je pred nama?

Kakva zima je pred nama?

PODELI

Prema prognozi RHMZ, u narednih 30 dana temperatura nijednom neće ići iznad 10 stepeni, a biće često uslova za sneg, ledenu kišu i olujni vetar.

Od danas pa sve do sredine decembra, u našoj zemlji biće čak 13 dana tokom kojih će padati sneg, najavljuju meteorolozi! Prema njihovim rečima, pred nama su veoma hladni zimski dani kada živa u termometru neće prelaziti deset stepeni.

Meteorolozi prognoziraju da će danas i sutra u većini mesta u Srbiji, pored snega i susnežice, padati i ledena kiša. Na sve to, duvaće i veoma jak vetar, pa će nam se činiti da je još hladnije nego što zaista jeste.

Prema dugoročnoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) u narednih mesec dana, u Srbiji će svakog drugog ili trećeg dana padati sneg.

“Od danas pa sve do 15. decembra prognozira se da će u našoj zemlji padati sneg čak 13 dana! Temperature su naglo pale i kako dani budu odmicali, biće sve hladnije. U narednih mesec dana, gotovo svako jutro počeće sa mrazom, a živa u termometru biće ispod “nule”. I preko dana ćemo se smrzavati jer maksimalna temperatura neće prelaziti deseti podelak”, poručuju u dugoročnoj prognozi RHMZ-a.

Da je u našoj zemlji počela prava zima, potvrdio je i meteorolog “Weather2Umbrella” Đorđe Đurić.

“Prvu polovinu novembra obeležile su prolećne temperature, a sad je živa toliko pala da je i po nekoliko stepeni ispod proseka za ovo doba godine! Narednih mesec dana vreme će biti promenljivo, često će uporedo padati kiša, susnežica i sneg. Jedino što je sigurno jeste da je počela zima i da nećemo više imati drastičnih skokova temperature sve do proleća. Ipak, koliko god da bude hladno, snežni pokrivač s vremena na vreme formiraće se samo na planinama”,prognozira Đurić.

Prema njegovim rečima, tokom današnjeg dana u našoj zemlji smenjivaće se sneg i susnežica, da bi tokom noći počela da pada i opasna ledena kiša.

“Zbog izuzetno niskih temperatura, moguće da će čak i u gradovima napadati nekoliko centimetara snega, ali će se on veoma brzo otopiti. U toku večeri snažan ciklon sa Mediterana doći će do Jadranskog mora i doneti nam ledenu kišu”, kaže Đurić i dodaje da nas slično vreme očekuje i u narednim danima.

“Ledena kiša koja će početi tokom noći padaće i u utorak, čak i na planinama. Obucite tople zimske jakne jer će nam se zbog jakog vetra činiti da je još hladnije nego što zaista jeste. Duvaće jugoistočni vetar, koji će u košavskom području dostizati olujnu jačinu, a najgore će biti na jugu Banata, gde će nositi sve pred sobom i na trenutke udarati jačinom većom od 100 kilometara na čas. Od četvrtka do nedelje maksimalna temperatura biće oko osam stepeni, ali će uglavnom biti suvo, moguća je tek poneka kap kiše. Ipak, to će biti kratkotrajno prolepšanje, jer već od sledećeg ponedeljka ponovo počinju da veju sneg i susnežica”, kaže Đurić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here