Naslovna Vreme Kakvo nas vreme očekuje do kraja meseca i za Novu godinu: Ledena...

Kakvo nas vreme očekuje do kraja meseca i za Novu godinu: Ledena noć je iza nas, biće takva i večeras

PODELI
Foto: Shutterstock

U Srbiji je noćas bila ledena noć, kada je u Sjenici izmereno 20 stepeni ispod nule, a od petka nas čeka preokret sa temperaturama i do 17 stepeni, kaže meteorolog Đorđe Đurić. Takve bi bile sve do kraja meseca, novogodišnja noć bi bila sa temperaturama oko nule, ali suva. 

Decembar je, kalendarski i prvi dan zime, pa su u skladu sa tim i temperature jutros bile prave zimske. Minimalna jutarnja temperatura kretala se u većem delu Srbije od -10 do -2, na Kopaoniku je bilo -16 stepeni, a u Sjenici -20, prenosi Đurić.

– Zahvaljujući uticaju ”toplotnog ostrva”, koje se dešava pri mirnim i stabilnim vremenskim uslovima (anticiklonalnom vremenu), centar Beograda kao velka urbana i industrijska sredina bio je jutros najtopliji sa -2. Maksimalne temperature preći će danas u ”plus” i kretaće se od 1 do 4. U prilog visokom vazdušnom pritisku, niskim temperaturama i vremu bez vetra, išlo je i veoma izraženo zagađenje vazduha širom Srbije, nastavlja meteorolog.

– Još jedna ledena noć očekuje nas u noći između srede i četvrtka, uz temperature od -12 do -4, na Pešteru do -15, a u četvrtak tokom dana već počinje otopljenje sa zapada i to usled advekcije toplije vazdušne mase. Ako je za utehu i koliko je, inače, klima blaža na našem području, govore i podaci da je danas na severu Švedske -35, a u Moskvi -21.

– Iako je prva asocijacija na Moskvu polarne temperature, to i nije baš tako, jer Moskva zahvaljujući blizini Atlantika (iako je on udaljen čak 2000 km) ima veoma blage zime u odnosu na Sibir i krajnji severoistok Rusije gde su prosečne temperature zimi i do -60, dok je u Moskvi prosečna maksimalna temperatura u decembru -2 , dok je tokom januara oko -4.

Moskva i severnija područja poslednjih godina beleže mnogo veći rast srednjih temperatura u odnosu na području na nižim geografskim širinama, pa su tako zime već u ovom periodu za nekoliko stepeni toplije u proseku u odnosu na pre 20-30 godina – kaže Đurić i dodaje da je slična situacija i u Srbiji i u mnogim drugim predelima sveta i to zahvaljujući konstantnom porastu globalne temperature od kraja sedamdesetih godina 20.  veka.

Prema njegovim rečima, od petka u svim predelima Srbije osetno toplije. Biće umereno do pretežno oblačno.

– U petak suvo, u subotu kiša na severu Srbije, u nedelju ponedge i u ostalim predelima, a početkom sledeće sedmice kišovito, ali veoma toplo u svim predelima. Iako su pljuskovi sa grmljavinom veoma retka pojava u zimskom delu godine, usled očekivane sinoptičke situacije biće mogući ponegde. Oblačni i padavinski sistemi biće uticaj premeštanja dolina preko naših područja. Maksimalna temperatura već u petak i do 17, u Beogradu do 15 stepeni, samo se u Negotinskoj Krajini i na jugu očekuje hladnije. Duvaće i pojačan jugozapadni vetar i biće ”fenskog efekta”.

– Nakon današnjeg veoma zagađenog vazduha, od petka do kraja ove godine, zahvaljujući sinoptičkoj situaciji, imaćemo i više nego dobar kvalitet vazduha. Kako se i na planinama preko 1000 metara očekuju kiša i temperature od preko 10 stepeni, sneg bi se na ovim visinama naglo topio. Kada je reč o Kopaoniku, trenutna visina snežnog pokrivača je 93 cm, ali i pored naglog otsapanja od petka do sredine sledeće sedmice, ostaće i više nego dovoljno snega, a nove količine snega očekuju se već od 29. decembra. Ipak, do tada jak južni vetar i toplije vreme neće ići na ruku skijašima, ali bi do novog snega zasigurno ostalo oko pola metra snega, zahvaljjujući veoma obilnim količinama snega tokom većeg dela decembra, kaže Đurić.

S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za kraj decembra u Srbiji od 1 do 5, od petka, pa sve do sredine sledeće sedmice temperature u Srbiji biće za 10 do 15 stepeni više od proseka za kraj decembra.

Sredinom sledeće sedmice u Jadranskom moru formirao bi se ciklon, koji bi našem području i dalje donosio kišu i veoma toplu vazdušnu masu sa juga i sa Mediterana, a u košavskom području duvao bi jak jugoistočni vetar. Ipak, kako se u sredu, 29. decembra očekuje njegovo premeštanje preko našeg područja dalje na istok, Srbija bi se našla u hladnom sektoru ciklona, pa bi došlo do avkecije osetno hladnije vazdušne mase i temperature bi opale za 10- ak stepeni, a kiša bi i u nižim predelima prešla u susnežicu i sneg, ali bi sneg bio prolaznog karaktera. Prema trenutnim prognozama, u novogodišnjoj noći temperature u gradovima bile bi koji stepen ispod 0°C, na planinama u ”jačem minusu”. Za sada bi bilo suvo – navodi Đurić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here