Naslovna Srem Fruška gora Kamenički park novo – staro mesto uživanja u prirodi

Kamenički park novo – staro mesto uživanja u prirodi

Foto: fruškać

SREMSKA KAMENICA – Desnom obalom Dunava, na severnim obroncima Fruške gore prostire se najveći i najstariji park u Novom Sadu – Kamenički park. Podignut je u 19. veku pod uticajem vrtlarskih stilova Beča i Budimpešte, oko dvorca porodica Marcibanji i Karačonji.

Prepoznajući potencijal ovog parka i uvažavajući sve izraženije potrebe za uređenim zelenim oazama, poslednjih godina udruženim snagama Grad i Pokrajina učinili su da novosađani ponovo sa zadovoljstvom posećuju ovo mesto, toliko dragoceni komad prirode koji nam je, takoreći, na pešačkoj udaljenosti.

Realizacijom projekata park je obogaćen novim sadržajima – potrebnim mobilijarom, izgrađenim stazama, sportskim terenima, dečjim igralištima, info tablama… osim što je ulepšan, on je sada zahvaljujući osvetljenju i bezbedniji.

Osvrćući se na redovne aktivnosti u realizaciji očuvanja i unapređenja zelenila u samom parku, ovih dana radnici JKP Gradskog zelenila sprovode sledeće radove:

1. Zbog bezbednosti posetilaca parka u toku je orezivanje suvih, trulih, prelomljenih i grana sa fitopatološkim oštećenjima sa određenog broja stabala.

2. Na delu vegetacije u parku sprovedeni su tretmani adekvatnim sredstvima za zaštitu bilja.

3. Monitoring vegetacije (stabala) vrši se u cilju praćenja vitalnosti stabala.

4. Uređenje zelenila – popuna stabala u obodnom delu borove šumice u centralnom delu parka, i to sadnjom 10 stabala vrste Pinus nigra. Na lokacijama u blizini novopostavljenih pergola – senika, sadnja vrste Prunus pissardii (17 kom). Deo travnatih površina u parku u blizini staza je devastiran, pa je urađena rekonstrukcija travnjaka (2457 m2) kako bi povratile estetsku funkciju i omogućilo se njihovo održavanje.

5. Održavanje jezera – u prethodnom periodu urađeno je izmuljivanje jezera, kaptaža izvora koji pune jezero i saniran je prelivni šaht čime je omogućen odvod viška vode iz jezera. Okolina jezera je obogaćena sadnjom dekorativnih biljnih vrsta. Tokom godine je došlo do ponovnog širenja trske u većem delu jezera. Kako bi se jezero održalo u kontrolisanom stanju, potrebno je sprečiti nekontrolisano širenje trske, što je kroz ove aktivnosti i urađeno

6. Jedna od aktivnosti je i popravka stubića i mobilijara u parku, koji su u prethodnom periodu na neki način oštećeni korišćenjem.

Odlukom Skupštine grada („Službeni list Grada Novog Sada“, broj 54/2008) proglašen je za značajno prirodno dobro III kategorije i stavljen pod zaštitu kao značajno prirodno dobro. Istom odlukom poveren je na upravljanje JKP „Gradsko zelenilo“ Novi Sad.

IZVORrtv
Prethodna vestSrpkinja iz Austrije o merama: Pritisak na nevakcinisane je veliki, decu smem samo jednom da odvedem do parka
Sledeća vestOdloženo suđenje ženama iz Obrenovca koje su bacile bebu u kontejner: Novo ročište zakazano za decembar

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here