Naslovna Srbija Kampanja za ohrabrivanje manjina da učestvuju u popisu

Kampanja za ohrabrivanje manjina da učestvuju u popisu

PODELI
Foto: prtsc/Opština Ruma

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog tokom oktobra sprovodi kampanju koja ima za cilj ohrabivanje pripadnika nacionalnih manjina da učestvuju na popisu stanovništva koji se odvija u Srbiji i slobodno se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti.

Ministarstvo kampanju “Svi mi, zajedno, činimo Srbiju” sprovodi u saradnji sa 23 nacionalna saveta nacionalnih manjina i uz podršku projekta „Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji“, saopštilo je ministarstvo.

Kampanja ukazuje na značaj aktivnog učešća na popisu i slobodno izjašnjavanje nacionalne pripadnosti pripadnika manjinskih zajednica i da doprinosi očuvanju i razvijanju sopstvenog identiteta, i u velikoj meri utiče na kvalitet podrške i politika kreiranih na državnom nivou, a koje za cilj imaju unapređenje položaja pripadnika nacionalnih manjina.

Kampanja „Svi mi, zajedno, činimo Srbiju“ sprovodi se u medijima sa nacionalnom i lokalnom pokrivenošću, kao i u medijima koji emituju program na jezicima nacionalnih manjina.

Za svaku od 23 nacionalne manjine u Republici Srbiji, pripremljeni su TV i radijski spotovi, posteri i lifleti na jezicima u upotrebi.

Jedan od ciljeva projekta predstavlja podizanje svesti pripadnika nacionalnih manjina o važnosti učešća na predstojećem Popisu stanovništva.

Podršku kampanji pružio je projekat „Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji” (EU za borbu protiv korupcije i za osnovna prava), u sklopu aktivnosti usmerenih na unapređenje položaja nacionalnih manjina, koje su finansirane od strane EU i Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a za čiju implementaciju je zadužen Deutsće Gesellsćaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Republici Srbiji, pod sloganom „Učestvuj u popisu – ostavi trag“ traje od 1. do 31. oktobra i sprovodi ga Republički zavod za statistiku (RZS).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here