Naslovna Život Kanadski naučnici izmislili uređaj za brzo trežnjenje

Kanadski naučnici izmislili uređaj za brzo trežnjenje

PODELI

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, od posledica kozumiranja alkohola svake godine umre oko tri milona ljudi.

Alkohol negativno utiče na sve delove ljudskog tela, funkcije mozga, cirkulaciju, pa čak i na rast noktiju, a kada se u telu koncentracija popne do određene vrednosti, može oštetiti organe i dovesti do smrti.

U studiji objavljenoj u časopisu Scientific Reports, kanadski naučnici pod vodstvom UHN-ovog lekara dr Džozefa Fišera predstavili su dokaz koncepta jednostavne metode koja bi mogla uveliko poboljšati terapiju spasavanja života brzim izvlačenjem alkohola iz krvi.

Obično se 90 posto alkohola u ljudskom telu čisti isključivo jetrom i to stalnom brzinom koja se ne može povećati. Trenutno ne postoji nijedna druga metoda osim dijalize, kojom se alkohol može ukloniti iz krvi. To ostavlja kao jedine mogućnosti lečenja po život opasnog nivoa alkohola metodama koje uključuju davanje kiseonika, intravenske tečnosti, pomoć u disanju i lečenje srčanih problema lekovima.

Načelo koje stoji iza pristupa UHN-ovog tima je jednostavno podsticanje pluća kako bi se doslovno izdahnuo alkohol. Što je disanje teže, više se alkohola eliminiše, a tim je otkrio da je hiperventilacija zaista eliminisala alkohol najmanje tri puta brže nego samo kroz jetru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here