Naslovna Politika „Kao da svima odgovara da Kosovo ne bude na dnevnom redu“

„Kao da svima odgovara da Kosovo ne bude na dnevnom redu“

PODELI
Foto: Tanjug

Predsednik Narodne skupštine Srbije, Ivica Dačić, ocenio je danas da, bez obzira što se o kandidaturi tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope dosta govorilo, izgleda da je svima u ovom momentu odgovaralo da to baš ne bude odmah na dnevnom redu i dodao da će se o tome verovatno tek na jesen nešto više znati.

Dačić je novinarima u Strazburu, posle sednice Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, na kojoj je učestvovao kao šef delegacije srpskog parlamenta, kazao da pitanje „Kosova i njihova kandidatura za članstvo u Savetu Evrope“ još nije ušlo u proceduru.

„Izgleda da je svima u ovom momentu odgovaralo da to baš ne bude odmah na dnevnom redu, tako da ta tema još nije došla na sednicu Komiteta ministara. Pre nego što PS SE pokrene proceduru, o tome bi trebalo da pokrene temu Komitet ministara spoljnih poslova zemalja članica Saveta Evrope“, pojasnio je Dačić.

Kako navodi, u međuvremenu se čulo da tzv. Kosovo traži neki poseban status specijalnog gosta ili nešto što bi ih pripremalo i dalo mogućnost da bude deo PS SE.

„Ali, do te inicijative nije došlo, tako da u svakom slučaju imaju pravo da učestvuju kao gosti posmatrači u nekim radnim telima, ali za sada nema promene u njihovom statusu. Kada će to biti, o tome će se verovatno tek na jesen nešto više znati“, kaže predsednik Narodne skupštine.

Osvrćući se na neposredni povod njegovog učešća na trećem redovnom zasedanju i 17. sednici PS SE, na kojem je predstavljen Izveštaj o izborima u Srbiji 3. aprila, posmatračke misije PS SE, Dačić navodi da uvek ima određenih političkih grupacija koje imaju određene primedbe.

Ipak, primećuje da je od velikog značaja to što je šef misije PS SE i autor Izveštaja Aleksandar Pocej rekao da je njihov zaključak da su izbori sprovedeni u demokratskoj atmosferi.

„Izneo sam naše stavove i istorijat međustranačkog dijaloga, zahvalio se na njihovom prisustvu. Ovo je jedno od poslednjih učešća ove delegacije u PS SE zato što se nadam da će za sledeće zasedanje biti izabrana nova delegacija“, kazao je predsednik parlamenta.

Dačić će danas razgovarati na bilateralnom sastanku u Strazburu i sa Jorgosom Papandreuom, premijerom Grčke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here