Naslovna Magazin Auto Kazne su i do 800 hiljada dinara: Zimske gume obavezne od ponedeljka!

Kazne su i do 800 hiljada dinara: Zimske gume obavezne od ponedeljka!

Foto:istock

Zamena pneumatika košta oko 1.500 dinara, a ko bez zimskih guma vozi po snegu, ledu ili poledici, može biti papreno kažnjen.

Upotreba zimske opreme obavezna je od ponedeljka, 1. novembra, a zamena sva četiri pneumatika košta od 500 do 1.500 dinara. Pravilnik o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima precizira da vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica, pa ako u tim uslovima i dalje vozite sa letnjim gumama, saobraćajni policajci će vas debelo kazniti.

– Zakon o saobraćaju nalaže da su zimski pneumatici obavezni od 1. novembra do 1. aprila, ali ne morate ih imati ako je lepo vreme, već samo ako su na putu sneg, led ili poledica – potvrđuje Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Međutim, ako se, na primer, iz sunčanog Beograda uputite put Rudnika, gde vas uhvati jedna ovakva nepogoda na putu, u tom slučaju ste u problemu.

– Kazna za one koji nemaju zimske pneumatike je od 10.000 do 20.000 dinara za fizička lica, a 60.000. do 800.000 za pravna lica! – kaže Okanović i dodaje da nepoštovanje datuma koji je predvideo zakon može i da vam upropasti život, ukoliko se vašom krivicom dogodi saobraćajna nezgoda.

IZVOR24sedam.rs
Prethodna vestBoško je zajedno sa Gorskom službom i Lidlom očistio naše planine i ova akcija je lekcija svima nama
Sledeća vestAKO OSEĆATE NERVOZU I SAGOREVANJE OD STRESA – HITNO URADITE 5 STVARI: Brza pomoć protiv negativnih osećanja!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here