Naslovna Srbija KAZNE za određene prekršaje pešaka i do 40.000 dinara

KAZNE za određene prekršaje pešaka i do 40.000 dinara

PODELI

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije, treba da se uskoro nađe pred poslanicima u Skupštini Srbije. Po novim propisima, pešaci će za ugrožavanje bezbednosti plaćati visoku cenu.

Prelaženje van pešačkog prelaza

Korišćenje „zebre“ je obavezno ako nije udaljena više od 100 metara. Ovaj prekršaj koštaće počinioca prekršaja 5.000 dinara, a ako sa sobom vodi dete mlađe od 12 godina biće mu izrečena kazna od 10.000 do 20.000 dinara, pišu Večernje novosti.

Ukoliko pešak skrivi saobraćajni udes može da bude kažnjen novčanim iznosom od 20.000 do 40.000 dinara.

– Nažalost, pešak plaća najveću kaznu za nepoštovanje propisa u saobraćaju. Prečesto teškim povredama ili smrću – kaže Damir Okanović. – Novčane kazne su tu najmanji problem jer pešaci spadaju u najrizičniju grupu učesnika u saobraćaju.

Okanović kaže i da se zalaže za što veću prevenciju kada su pešaci u pitanju jer kažnjavanje daje slabije rezultate od očekivanih.

Telefoniranje na pešačkom prelazu

Upotreba mobilnih telefona na pešačkom prelazu koštati 3.000 dinara, naravno ako ne vodi dete mlađe od 12 godina, jer u suprotnom visina kazne raste do predviđenog iznosa koji će odrediti sudija za prekršaje u rasponu od 10.000 do 20.000 dinara.

Istu kaznu, od 3.000 dinara, pešaci rizikuju i ako koriste slušalice na oba uha!

Pešak ni na koji način ne sme da ugrozi bezbednost saobraćaja pa ga tako, na primer, ukoliko zanosi po putu, policajac može podvrći testu na alkohol. Ukoliko odbije alko-test pešak rizikuje kaznu od 20.000 do 40.000 dinara!

Niz propisa se odnosi i na kretanje pešaka van naseljenog mesta i u koloni. Zajedničko je da pešaci moraju da budu, u uslovima smanjene vidljivosti i noću, opremljeni svetloodbojnim prslucima, ili da imaju neko trepćuće svetlo ili baterijsku lampu. Kazne idu od 3.000 dinara pa sve do onih „povišenih“ ukoliko pešak vodi dete mlađe od 12 godina, a koje se kreću u 10.000 do 20.000.

I dalje je strogo zabranjeno kretanje pešaka auto-putem a kazne se kreću od 10.000 do 20.000 dinara, a ukoliko je izazvana saobraćajna nesreća – od 20.000 do 40.000 dinara.

Ako detet napravi prekršaj, plaćaju roditelji!

Ako dete učini prekršaj kazniće se novčanom kaznom propisanom za učinjeni prekršaj roditelj, usvojilac, odnosno staralac deteta, kao da je sam učinio prekršaj ukoliko je prekršaj učinjen zbog propuštanja dužnog nadzora.

Za prekršaj predviđen ovim zakonom, koji učini maloletnik (lice koje je navršilo 14 godina, a nije punoletno) kazniće se i njegov roditelj, usvojilac, odnosno staralac ukoliko je učinjeni prekršaj posledica propuštanja dužnog nadzora nad maloletnikom, kada su bili u mogućnosti da takav nadzor vrše.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here