Naslovna Posao Kinesko-danska kompanija proširuje pogone u zoni Rumska petlja

Kinesko-danska kompanija proširuje pogone u zoni Rumska petlja

PODELI
Foto: dnevnik

RUMA: Kompanija „Heltker Jurop” (HealtCare Europe), proširiće postojeće pogone u industrijskoj zoni Rumska petlja i na proizvodnji memorijske pene uposliti još 300 radnika, saopšteno je na konferenciji za novinare.

Kinesko-danska kompanija će po dogovoru sa Opštinom Ruma kupiti još 4,5 hektara zemljišta u Bloku 2 i izgraditi dodatnih 20.000 kvadratnih metara proizvodnog pogona.

Potvrdili su to predsednik rumske opštine Slađan Mančić i zamenik generalnog direktora „Heltker Jurop” Aleksandar Andersen Podravac.

  • Jasni su pokazatelji da je ovo kompanija koja se konstantno razvija. Kupuju novo građevinsko zemljište, grade nove pogone, upošljavaju nove radnike. Prošle godine, kada smo im prodali oko 4,5 hektara zemljišta izgradili su dodatnih 17.000 kvadratnih metara svojih proizvodnih pogona i u ovom trenutku imaju preko 50.000 kvadrata proizvodnog pogona i ono što je za nas posebno bitno zapošljavaju preko 700 radnika, gde je, kako smo obavešteni, prosek plate između 40.000 50.000 dinara i to za ljude sa nižom stručnom spremom. Sada planiraju zapoljšavanje novih 300 radnika i to je značajno za sve – izjavio je predsednik opštine Ruma Slađan Mančić i ocenio da su benefiti od uspešnog poslovanja pomenute kompanije višestruki.

Rumska lokalna samouprava je već prošle godine prihodovala oko 40 miliona dinara od prodaje skoro identične parcele ovoj kompaniji. To će i ovog puta biti slučaj, međutim, to nije sve. Kako je naglasio Mančić, glavni prihod dolazi svake godine kroz porez na imovinu, jer velike su to površine, a tu je i porez na zarade. S obzirom na to da je kompanija izvozno orijentisana prihodovaće i sama država.

  • Prvobitna ugovorna obaveza kompanije bila je da zaposle 225 radnika, a imaju ih 700, dok je u planu da naredne godine bude zaposleno 1.000 radnika, što će se pozitivno odraziti na sam budžet – rekao je Mančić.

Aleksandar Andersen Podravac istakao je da kompaniji subvencije nisu ni potrebne, već brza i odgovorna opštinska administracija.

  • Tržište zahteva brzu reakciju i mi smo odmah povukli konkretne korake da odgovorimo izazovu. Sa vlasnicima kompanije smo se dogovorili da uložimo ponovo u Rumu, gde imamo sve uslove za razvoj. Želeo bih da pohvalim Opštinu Ruma, njenu administraciju, jer su brzinom i efikasnošću odgovorili na naše potrebe. Svi znamo da je u biznisu vreme – novac, i da loša administracija može i te kako da uspori svaku investiciju. Mi smo znali da to nije slučaj u Rumi i da rumska lokalna samouprava profesionalno može da odgovori zahtevima privrede – kazao je Podravac.

Iz godine u godinu kompanija u Rumi duplira svoje kapacitete i kada je reč o broju zaposlenih i kada je reč o izvozu. Potreba za dodatnim proizvodnim pogonom proistekla je iz dobrog poslovanja na inostranom tržištu, konkretno u Sjedinjenim Američkim Državama, dodao je Podravac.

  • Za samo pola godine uspeli smo da na američkom tržištu imamo učešće od tri odsto, što je samo po sebi sjajno. Inače, Srbija ranije, kada je reč o vrsti proizvoda koje mi proizvodimo, nije ni bila vidljiva na američkom tržištu – naglasio je Podravac, uz procenu da bi novu investiciju mogli realizovati već za šest meseci.
  • Napravili smo rekorde u brzini izgradnje fabričkih pogona. I ovaj posao mi možemo da uradimo za šest meseci. Podsetiću da smo prvih 28.000 kvadrata digli za devet meseci i uselili mašine i počeli proizvodnju u roku od 11 meseci. Želimo da napravimo jednog ozbiljnog giganta ne samo u Srbiji već i u ovom delu Evrope, pa zašto da ne i u svetu. Krovni dogovor je da idemo na 1.200 zaposlenih i smatram da ćemo u narednim godinama vrlo lako premašiti tu brojku – poručio je direktor Podravac.

Prvi čovek rumske opštine složio se sa konstatacijom da je najvažnija pomoć upravo u brzoj administraciji i efikasnosti u radu.

  • To velike kompanije znaju da cene. Mi ćemo odmah zakazati sednicu Veća, kako bi zatražili procenu vrednosti nepokretnosti i to je ta pomoć o kojoj gospodin Podravac govori, druge pomoći nema jer ljudi sami finansiraju svoje pogone, plaćaju zemljište – napomenuo je Mančić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here