Kiseli kupus je neizostavni deo naše zimske kuhinje, slave i svečanosti skoro da su nezamislive bez jela od ovog povrća. U našem narodu kiseli kupus koristio se i kao hrana i lek, posebno u vremenima kada nije bilo u ovolikoj meri namirnica koje sadrže vitamin C.
Kiseli kupus je odlična zamena za limun u ovo doba godine, jer je njegova nutritivna vrednost, daleko veća od samog sadržaja vitamina C u limunu. Pored vitamina, kiseli kupus je bogat vitaminima B kompleksa, kalijumom, gvožđem, kalcijumom, magnezijumom, fosforom, dijetnim vlaknima, kažu lekari.
Mlečna kiselina je glavni produkt fermentacije i ona ima konzervišući efekat, a i osnovni je sastojak koji daje ukus proizvodu. Kiselost kupusa u glavicama iznosi 1 do 1,2 odsto, navode stručnjaci. Ova namirnica može biti i dobar probiotik.
Kiseli kupus sadrži vitamin B12 koji se, inače, nalazi u namirnicama životinjskog porekla (iznutrice, meso, jaja) pa je iz tih razloga odlična dopuna u ishrani vegetarijanaca, navodi sagovornica portala eKlinika.