Naslovna Srbija Ključne prepreke u integraciji Roma još nisu otklonjene; 8. april – Svetski...

Ključne prepreke u integraciji Roma još nisu otklonjene; 8. april – Svetski dan Roma

PODELI
Foto: europa.rs

Romi su i dalje najviše diskriminisana i marginalizovana društvena grupa, iako su najbrojnija manjinska zajednica u Evropi, a rezultati postignuti na unapređenju položaja Roma nisu otklonili ključne prepreke u procesu njihove integracije, saopštio je danas zaštitnik građana Zoran Pašalić, povodom Svetskog dana Roma.

On je u saopštenju čestitao 8. april, Svetski dan Roma, i pozvao sve građane da ne dozvole da pod pritiskom globalne ekonomske krize i rastuće apatije, isčezne solidarnost među ljudima.

Apeluje da obrate pažnju na potrebe drugih, a ranjivim društvenim grupama, među njima i romskoj zajednici, pruže efikasnu i delotvornu podršku.

Pašalić ukazuje na to da su Romi i dalje najviše diskriminisana i marginalizovana društvena grupa, iako su najbrojnija manjinska zajednica u Evropi.

Napominje da su Romkinje spadaju u najugroženije društvene kategorije – udaju se u ranom uzrastu, očekuju ih višestruke trudnoće u kratkom vremenskom periodu, finansijska i druga zavisnost od partnera ili starijih članova porodice, kao i visok rizik od nasilja u porodici i partnerskim odnosima.

Druga najugroženija grupa su deca Romi, čiji celokupan razvoj u siromaštvu i neformalnim naseljima nosi sa sobom mnoge rizike, napominje ombudsman.

Postoje sistemski problemi sa kojima se Romi svakodnevno suočavaju. Uprkos tome što je država preduzela niz mera i aktivnosti u oblasti obrazovanja, zdravstva i dobijanja ličnih dokumenata, kvalitet života te zajednice se nije u velikoj meri poboljšao, upozorio je Pašalić.

On je dodao da su pristupačnije školstvo, redovna zdravstvena zaštita, suzbijanje siromaštva kroz olakšano zapošljavanje ciljevi kojima treba da težimo.

Pašalić je naveo i da postignuti rezultati na unapređenju položaja Roma nisu otklonili ključne prepreke u procesu njihove integracije, zbog čega i dalje treba insistirati na celovitoj podršci romskoj nacionalnoj manjini.

– Moramo pokazati spremnost kada je u pitanju rešavanje kompleksnih problema te zajednice, poručio je Pašalić.

Podsetio je da ombudsman u svom mandatu ima nadležnost za zaštitu prava nacionalnih manjina, a proteklu godinu obeležio je nizom aktivnosti preduzetih u cilju osnaživanja i unapređenja položaja Roma, koje su navedene i u redovnom godišnjem izveštaju institucije.

Zaštitnik građana će pratiti i kako se sprovode mere nove Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period 2022-2030. godine, koju je Vlada Srbije usvojila 3. februara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here