Naslovna Dogadjaj Književno veče Kristine Arsenijević u Pećincima

Književno veče Kristine Arsenijević u Pećincima

PODELI
Foto: rtv

PEĆINCI – U okviru drugog Sajma kulture mladih na selu, u Kulturnom centru Pećinci, u subotu održano je književno veče, mlade i izuzetno nadarene Kristine Arsenijević iz Popinaca, koja je svojim stihovima, na jedno veče, Pećince pretvorila u prestonicu poezije.

Promocija knjige pesama #Za sve je kriva Kristina” po mnogo čemu bila je posebna: stihove iz knjige su, pored autorke, uz pratnju tamburaškog orkestra Baneta Jovanovića Šanjike i violinistkinje iz Prhova Jelene Đukić Dimić, govorili vrsni recitatori – njen brat i prijatelji, Marko Arsenijević, Kalina Čubrilo, Mateja Mašić, Lora Meršak i Slobodan Stanković. Posebno iznenađenje večeri bio je glumac Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda Nebojša Milovanović, koji je govorio pesmu iz Kristinine knjige – “Maska”, kao i “Pesmu o vinu”, koja čeka da sa ostalim novim pesmama ove vrsne mlade pesnikinje bude objavljena u njenoj novoj knjizi.

Kristina je studentkinja Filološkog fakulteta u Beogradu, odsek srpski jezik i književnost. Osvojila je prvo mesto na prvom literarnom konkursu “Na krilima mašte” u pećinačkom Kulturnom centru još u petom razredu osnovne škole, a posle toga nizale su se nagrade na brojnim domaćim i međunarodnim literarnim konkursima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu. Njene pesme objavljene su u više od stotinu zbornika poezije, a za svoj poetski rad dobila je ona, kao najveći talenat, nagradu Vlade AP Vojvodine. Pošto je Kristina svoju knjigu predstavila prvo publici u Staroj Pazovi, u vreme dok je još bila gimnazijalka, Slobodan Stanković je rekao da Pećinci četiri godine čekaju da se bolje upoznaju sa njenim stvaralaštvom.

A o tom svom stvaralaštvu, Kristina je rekla samo nekoliko rečenica – da su se sastavi koje je pisala svideli nastavnici srpskog jezika koja je njene radove slala na konkurse, da piše od ranog detinjstva i da, jednostavno, voli poeziju te da se nada da će studije doprineti da razvije svoje znanje i iskustvo, i izbrusi svoj talenat. Više od toga, o njoj su rekle pesme izgovorene te večeri, između ostalih, “Zmaj u zelenim čarapama”, “Za sve je kriva Kristina”, “Odužilo se ovo leto”, “Sremski rodoslov”, “Gde si bio toga jutra, Gospode”.

Na pitanje zašto voli Srem i piše o njemu, kratko je odgovorila da je odrasla u Sremu i da kad god i Srema ode, ima želju da se vrati u svoju ravnicu.

Najviše emocija u publici probudile su, ipak, njene pesme o rastancima i veoma potresna, duboka pesma o ratu “Maska”. Mnogi nisu uspeli da zadrže suze dok su uz Slavujevu pesmu slušali Kristininu “Pesmu o deki”. Ponovo se, po ko zna koji put, pesmom i muzikom pokazalo da čovek može da kontroliše mnogo šta, ali ne i osećanja – potrebno je hrabrosti da se ona utkaju u stihove, i još više hrabrosti da se osećanja pretočena u reči podele sa drugima. Kristina je to učinila, hrabro i od srca.

Posle poetske večeri, od organizatora Sajma kulture mladih na selu, u okviru koga je i bila promocija Kristinine knjige, saznali smo da nikada ni jedan književni događaj u Pećincima nije privukao ni približno toliko publike – a sala je te večeri bila puna. Nije ni čudo, ako se zna da malo koji sličan događaj u Beogradu i velikim gradovima Srbije može da se pohvali tolikim odzivom publike.

Svi Kristinini gosti i učesnici pesničke večeri učinili su da to veče u Pećincima bude najlepši spoj dramske, pisane i muzičke umetnosti – muzika i maestralne glumačke interpretacije dodatno su istakli lepotu i dubinu Kristininih pesama o Sremu i Sremcima, o bolnim rastancima i radosnim susretima, o drami mladog čoveka koji od života traži najpravednije, najuzvišenije i najbolje.

Tokom sedam sajamskih večeri, od 8. do 29. novembra u sali Kulturnog centra, publika će uživati u dečjoj, duhovnoj, klasičnoj i rok muzici, kao i pesničkim, pozorišnim i filmskim programima, dok će prateći programi biti organizovani u saradnji sa Dnevnim boravkom za decu i mlade sa smetnjama u razvoju u Subotištu.

Manifestaciju “Sajam kulture mladih na selu” Kulturni centar organizuje u saradnji sa pećinačkom PU “Vlada Obradović Kameni”, OŠ “Slobodan Bajić Paja” Pećinci, OŠ “Dušan Jerković Uča” Šimanovci, OŠ “Dušan Vukasović Diogen” Kupinovo, STŠ “Milenko Verkić Neša” Pećinci, pećinačkom Narodnom bibliotekom, Udruženjem mladih aktivista Pećinci, Arhijerejskim namesništvom pećinačkim i pećinačkim Centrom za socijalni rad.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here