Naslovna Kultura Knjižni fond bogatiji za 1000 naslova

Knjižni fond bogatiji za 1000 naslova

Foto: Opština Pećinci

Ljubitelji pisane reči ne odustaju od dobre knjige ni tokom praznika, kada najčešće dolaze u biblioteku u potrazi za novim naslovima. U pećinačkoj Narodnoj biblioteci, po rečima direktorice Nevene Naić, najveća gužva bila je upravo u vreme praznika, a njihovi najverniji čitaoci nisu ostali uskraćeni za novim naslovima svetske i domaće književnosti.

Zahvaljujući sredstvima pećinačke lokalne samouprave i redovnog godišnjeg otkupa Ministarstva kulture i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, ove godine knjižni fond uvećan je za nešto manje od 1000 naslova, a značajan broj knjiga pristigao je i od samih čitalaca.

„Prošle godine dobili smo dosta naslova od naših čitalaca na poklon. Naime, pokrenuli smo akciju gde za svaku poklonjenu knjigu donosilac dobije priliku da se besplatno učlani u našu biblioteku. Ovu akciju obično organizujemo na dan Svetskog dana autorskih prava ili na neki drugi značajan datum iz oblasti bibliotekarstva, književnosti ili srpskog jezika, ali naši čitaoci dolaze tokom čitave godine i donose knjige, koje nama dobro dođu, a oni zauzvrat dobiju besplatnu člansku kartu. Prošle godine, kao i prethodnih, značajna sredstva dobili smo od lokalne samouprave koja smo iskoristili da nabavimo preko 400 atraktivnih novih naslova na Beogradskom sajmu knjiga, tako da naši čitaoci neće ni ove godine biti uskraćeni za najnovija dela svetskih i domaćih autora. Trenutno raspolažemo sa 48.460 naslova, između ostalog i sa popularnim naslovima iz istorije, psihologije i sociologije, koji su veoma traženi među studentima“ – izjavila je Naić.

Ona, takođe, dodaje da se pećinačka Narodna biblioteka trudi da na bude što pristupačnija čitaocima i da finansijski momenat ne bude prepreka da dođu i pročitaju omiljenu knjigu.

„Već dugi niz godina ista je cena članarine, a učenici od I do IV razreda imaju tokom čitave godine besplatne članarine. Takođe, sa željom da podignemo čitanost kod najmlađih, prošle godine smo organizovali interaktivne radionice, tokom kojih su nam gostovali dečji pisci koji su na zanimljiv način deci prikazali svoje junake. Drago mi je da se pokazalo da je zainteresovanost dece velika i da je poseta našoj biblioteci nakon radionica daleko veća, pa ćemo i ove godine nastaviti sa ovom akcijom. Čitanost podižu i književne večeri, tako da ćemo i ove godine nastaviti da organizujemo, barem jednom mesečno, druženje sa našim popularnim ili neafirmisanim piscima“ – istakla je Naić i dodala da i ove godine penzioneri i nezaposleni imaju popust, kao i da u saradnji sa pećinačkim Crvenim krstom omogućavaju dobrovoljnim davaocima krvi besplatnu članarinu.

Dečji kutak u čitaonici omiljeni je deo pećinačke čitaonice za najmlađe gde se oni druže i sami biraju slikovnice ili knjige, a oni malo stariji, tokom prošle godine najviše interesovanja pokazali su za naslove Jelene Bačić Alimpić, Ljiljane Šarac i Bojana Ljubenovića, dok ni malo ne zaostaju i dalje veoma čitani Vesna Dedić, Marko Vidojković, Dejan Stojiljković, Marija Jovanović, ali i Dobrica Ćosić.

IZVOROpština Pećinci
Prethodna vestJoš jedna uspešna akcija DDK
Sledeća vestOde još jedan: Stanisavljević potvrdio zimski ezgodus iskustva iz Voždovca

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here