Naslovna Svet KO BI REKAO: Ovo su najprodavaniji mali porodični automobili na svetu

KO BI REKAO: Ovo su najprodavaniji mali porodični automobili na svetu

Foto: ilustracija

Toyota je i u 2019. bila vlasnik najprodavanijeg kompakta na svetu, ali je Volkswagen dominantan na listi deset najtraženijih modela.

Globalna prodaja automobila iz kompakt segmenta pretrpela je pad od 11,2% u prošloj godini, kada je širom sveta ukupno prodato 12,3 miliona ovih vozila, objavio je specijalizovani sajt focus2 move.

Prva tri mesta zauzimaju dobro poznata imena, automobili koji se proizvode već decenijama unazad sa velikim uspehom. Najtraženiji auto u ovom segmentu u 2019. bila je Toyota Corolla, sa 1.247.589 prodatih primeraka širom sveta.

Drugo mesto drži takođe jedan dugovečni japanski model, Honda Civic sa 815.644 isporučenih vozila, dok je treći VW Golf sa 681.387, koji ovako visoku poziciju najviše duguje odličnoj prodaji u Evropi.

Istine radi, treba napomenuti da se dva japanska modela proizvode u sva tri oblika karoserije – hečbek, limuzina i karavan, dok je Golf dostupan samo kao hečbek i karavan.

Međutim, ako se pogleda kompletna top-10 lista, vidi se da su osim Golfa na njoj još tri Volkswagena, među kojima i Jetta koja je u suštni Golf limuzina.

Inače, među prvih pet su još Hyundai Elantra i Ford Focus. Interesantno je da se na 7. mesto probio jedan premijum model – Mercedes A klase, zahvaljujući rastu od 72,6% na godišnjem nivou.

IZVORsrbija danas
Prethodna vestRadite od kuće zbog KORONAVIRUSA? Obratite pažnju na ovih 5 važnih stvari!
Sledeća vestRadnik oboleo od koronavirusa, cela linija u karantinu

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here