Naslovna Srbija KO PREKRŠI, PLAĆA DO 1.000.000 DINARA! Ovo je pravilo o HIMNI koje...

KO PREKRŠI, PLAĆA DO 1.000.000 DINARA! Ovo je pravilo o HIMNI koje se uvodi u srpske škole!

PODELI
Foto: kurir.rs

Jedna od novina koje su naznačene u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja je da će se novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniti ustanova koja na početku školske godine ne izvede himnu Republike Srbije.

Novina je i da će se srednjoškolci ocenjivati minimum tri puta u toku polugodišta, umesto četiri, kako je bilo dosad, dok se osnovci ocenjuju najmanje četiri puta.

Po ovom predlogu savet roditelja više neće učestvovati u predlaganju izbornih predmeta, kao što su, na primer, strani jezik, verska nastava i građansko vaspitanje, već samo u predlaganju sadržaja vannastavnih aktivnosti i programa na nivou ustanove, navodi se u Predlogu.

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija, Aleksandar Markov, kaže da podržavaju izmenu zakona u pogledu smanjenja broja ocena, ali smatraju da se linearnim smanjenjem obaveznih ocena ne postiže objektivnost u ocenjivanju.

Navodi da su uputili predlog da se on dopuni amandmanima:

Forum se u prethodnih nekoliko godina više puta obraćao nadležnom ministarstvu predlažući smanjenje broja obaveznih ocena po proporcionalnom modelu i to tako što bi nastavnici čiji predmet učenici slušaju do dva puta nedeljno bili u obavezi da ocene učenike najmanje dva puta po polugodištu, nastavnici čiji predmet učenici slušaju tri puta nedeljno tri puta po polugodištu, dok bi iz predmeta koje slušaju četiri i više puta nedeljno učenici bili ocenjivani najmanje četiri puta po polugodištu.

Iz Ministarstva prosvete rekli su za Kurir da je Predlogom način ocenjivanja vraćen na stari sistem, koji je važio pre 2017, odnosno pre usvajanja novog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Ova promena je predložena na osnovu iskustva srednjih škola u praksi, koje je pokazalo da se zbog većeg broja potrebnih ocena povećao broj neocenjenih učenika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here