Naslovna Dogadjaj KO TO PALI FRUŠKU GORU? Sedmi požar za vreme policijskog ćasa

KO TO PALI FRUŠKU GORU? Sedmi požar za vreme policijskog ćasa

Foto: mondo

Još jedan požar buknuo je sinoć na Fruškoj gori, sedmi po redu od 4. aprila. Svima je zajedničko to što su buknuli nakon početka policijskog časa.

“Buknuo je požar na potezu Rakovac-Ledinci, ponovo gori nisko rastinje i ponovo je reč o području u granicama zaštitne zone nacionalnog parka “, kažu za Tanjug u JP Nacionalni park Fruška gora.

I ovaj put postoji osnovana sumnja da je uzrok požara ljudski faktor, ali iz JP NP Fruška gora navode da zvanične potvrde iz policije nisu dobili.

Dodaju da zbog učestalih požara prethodnih dana kao i aktuelnog vanrednog stanja u zaštićenom području, njihove ekipe dodatno dežuraju.

“Trudimo se da odmah reagujemo kada požar bukne, obavestimo sve nadležne organe i zajedničkim snagama tražimo uzroke. Molimo sve, i nadležne i meštane, da nam pomognu u ovome, jer situacija bi, ako se ovako nastavi, mogla da izmakne kontroli”, navode u JP NP Fruška gora.

U četvrtak je iz NP Fruška gora saopšteno da su, po mišljenju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, požari koji su se desili početkom aprila ove godine obuhvatili neke od najznačajnijih stepskih i šumo-stepskih staništa u Nacionalnom parku, livade kod Čerevića i Dumbova.

“U pitanju su lokaliteti koji se neposredno naslanjaju na šumska staništa, čineći sa njima neodvojivu ekološku celinu. Stepska travna staništa danas su veoma retka na prostoru cele Vojvodine, a vrste koje ih nastanjuju predstavljaju izuzetne retkosti i prema našim zakonima su strogo zaštićene”, naglašavaju u Nacionalnom parku.

IZVORmondo
Prethodna vestU Sremu 47 zaraženih koronavirusom
Sledeća vestVrdnik: Zabrana kretanja za vikend apel na odgovornost

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here