Naslovna Magazin Kolika je stvarna izloženost pesticidima?

Kolika je stvarna izloženost pesticidima?

Foto: agrotv.net

Nacionalna agencija za bezbednost hrane, životne sredine i zdravlja na radu (ANSES) i Javno zdravstvo Francuske pokrenuli su istraživanje o izloženosti stanovništva vinogradarskih područja pesticidima.

Ovo pitanje izaziva sve veću zabrinutost u toj zemlji, ali i širom Evropske unije. Prema najavama, rezultati studije biće objavljeni početkom 2022.

Francuska studija je prvo takvo veće istraživanje gde će biti ispitana izloženost pesticidima i njihov učinak na zdravlje ruralnog stanovništva.

Kako se ističe u saopštenju, u toj zemlji znatan deo ruralnog stanovništva živi u vinskim regijama, a postoji malo podataka o njihovoj stvarnoj izloženosti pesticidima i njihovim efektima na zdravlje lokalnog stanovništva.

Kako je najavljeno, ovo ispitivanje biće sprovedeno u dve faze, a plan je da u njemu učestvuje više od tri hiljade dobrovoljaca koji žive u vinogradarskim područjima, ali i na područjima udaljenim od njih. To će, kako se smatra, omogućiti identifikovanje izvora koji najviše doprinose izloženosti ovim hemikalijama i preduzimanje preventivnih mera.

Jedna analiza već je počela prošlog meseca i trajaće do februara 2022. godine, to jest u periodu kada se sprovode tretmani hemikalijama. Druga će biti sprovedena na proleće i tokom leta, kada se vinova loza češće tretira. Kontrolom uzoraka urina i pramenova kose ispitanika istraživači će meriti izloženost pesticidima. Takođe će se sprovoditi kontrola zagađenja hemikalijama u vodi i hrani.

Mediji navode kako bi rezultati ispitivanja trebalo da rasvetle povezanost poslova koji se sprovode u proizvodnji grožđa i izloženosti aktivnim materijama. Predstavnici nevladinih organizacija u Francuskoj ukazali su da postoje različite studije koje su i do sada pokazale jasnu vezu izloženosti pesticidima i raznih bolesti.

Oko dvadesetak ekoloških i zdravstvenih organizacija u EU nedavno je pozvalo nadležne da razmisle o modernizaciji evropskih podataka jer, kako naglašavaju, niko nema precizne podatke o tome koliko su ljudi zapravo izloženi hemikalijama koje se koriste u poljoprivredi. Pozvali su EK na transparentnost prikupljanja i objavljivanja tih podataka.

IZVORagrotv.net
Prethodna vestPoslednja ovogodišnja rata naknade za odvodnjavanje dospeva 15. novembra
Sledeća vestTomsin Agro u Rumi gradi silose za skladištenje žitarica

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here