Naslovna Život Kolika je veza između stresa i sede kose?

Kolika je veza između stresa i sede kose?

PODELI
Foto: nsuzivo

Kosa kraljice Marije Antoanete postala bela preko noći tokom Francuske revolucije 1789. godine, a takođe i naše glumice Rahele Ferari dok se krila tokom Drugog svetskog rata. 

Studija je objavljena u časopisu Nature, u kojoj su naučnici s Harvarda otkrili ne samo da stres utiče na stvaranje sede kose, već su shvatili i mehanizme koji uzrokuju ove promene.

Istraživanje je sprovedeno na miševima i otkriveno je da nam kosa postaje seda kada smo izloženi stresu. Sledeći korak bio je otkriti zašto, piše MBG Lifestyle.

Naučnici su uspeli da povežu sedu kosu sa simpatičkim nervnim sistemom koji kontroliše naše reakcije na stresne situacije. On oslobađa hemikaliju koju potom preuzimaju ćelije koje upravljaju regeneracijom boje. Kad smo pod stresom, ovaj hemijski proces prerano se aktivira, što troši zalihe materija koje daju boju.

“Nakon samo nekoliko dana izgubljene su sve matične čelije koje regenerišu pigment. Jednom kada nestanu, pigment se više ne možete regenerisati. Šteta je trajna”, objasnio je  Ju-Či Hsu, saradnik u istraživanju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here